RECEPTY ADVENI

Citronová babeta

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Citronová babeta

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Citronovou babetu si mnozí pamatujeme ještě z dob bývalého Československa. Hotový moučník se prodával v samoobsluze zabalený v měkké hliníkové vaničce. Babeta je lehká a voňavá. Je řazena mezi retro moučníky. Kromě výborné citronové chuti mnohým přinese i vzpomínky.

Inspirováno receptem od Dvě v troubě

1. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a zatím si ho odložíme stranou.

2. V míse vyšleháme žloutky a moučkový cukr do světlé pěny.

3. Směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU) smícháme s kypřicím práškem.

4. Vymačkáme šťávu z 2 citronů. Nastrouháme kůru z jednoho citronu.

5. Do žloutkové pěny za stálého šlehání postupně přidáváme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU) smíchanou s kypřícím práškem, olej, vodu, šťávu z 2 citronů a kůru z 1 citronu.

6. Nakonec vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.

7. Hotové těsto vlijeme do formy vymazané tukem a vysypané moukou.

8. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 1 hodinu. Zda je korpus upečený, zkontrolujeme špejlí. Zapíchneme ji do středu a ven musí vyjít čistá. Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou.

9. Babetu vyjmeme z formy, až když trochu zchladne.

10. Posypeme moučkovým cukrem.

Foto: Adveni
  • recept Citronová babeta
  • recept Citronová babeta
  • recept Citronová babeta