Citronová babeta
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Citronovou babetu si mnozí pamatujeme ještě z dob bývalého Československa. Hotový moučník se prodával v samoobsluze zabalený v měkké hliníkové vaničce. Babeta je lehká a voňavá. Je řazena mezi retro moučníky. Kromě výborné citronové chuti mnohým přinese i vzpomínky.
Inspirováno receptem od Dvě v troubě
1. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a zatím si ho odložíme stranou.
2. V míse vyšleháme žloutky a moučkový cukr do světlé pěny.
3. Směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU) smícháme s kypřicím práškem.
4. Vymačkáme šťávu z 2 citronů. Nastrouháme kůru z jednoho citronu.
5. Do žloutkové pěny za stálého šlehání postupně přidáváme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU) smíchanou s kypřícím práškem, olej, vodu, šťávu z 2 citronů a kůru z 1 citronu.
6. Nakonec vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
7. Hotové těsto vlijeme do formy vymazané tukem a vysypané moukou.
8. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 1 hodinu. Zda je korpus upečený, zkontrolujeme špejlí. Zapíchneme ji do středu a ven musí vyjít čistá. Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou.
9. Babetu vyjmeme z formy, až když trochu zchladne.
10. Posypeme moučkovým cukrem.