RECEPTY ADVENI

Churros

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Churros
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pokud název tohoto odpalovaného pokrmu uslyšíte se správnou výslovností poprvé a nejste zrovna španělštinář, možná ve vás vzbudí úsměv. Vyslovuje se totiž „čurros“. Jedná se o do zlatova osmažené proužky odpalovaného těsta, které se namáčí do husté čokolády. Po odpalovaných polévkových nočcích tedy další příklad odpalovaného těsta, jehož druhou tepelnou úpravou není pečení, nýbrž smažení. Churros jsou rozšířené hlavně na Pyrenejském poloostrově a v Latinské Americe. Mají mnoho variant i regionálních názvů. Prodávají se nejen v kavárnách, ale dokonce i ve specializovaných stáncích nazývaných churrerías (čti: čurreríjas). Najdete je i zamražené v supermarketech, předpřipravené ke snadnému dohotovení doma. Těsto na churros se připravuje pouze z vody, mouky a špetky soli. Neobsahuje tedy vejce a ani tuk tak, jak jsme zvyklí u naprosté většiny odpalovaných dezertů. Churros se smaží v bohatém množství oleje. Tradičně v olivovém oleji, ale posledním trendem je také kombinace olejů olivového a slunečnicového, nebo jen olej slunečnicový. Důvod je jasný – úspora. Churros mají tvar jednoduchých tyčinek případně smyček nebo spirál. Na jejich tvarování – stříkání do horkého tuku existují dokonce speciální pistolky tzv. churreras (čti: čurreras). My vystačíme s cukrářským sáčkem, bude nás to stát trochu fyzického úsilí, ale dá se to zvládnout. Churros se nejčastěji podávají „holé“ a namáčí se do husté čokolády. Moderní verze však mohou být i potažené např. cukrem, čokoládou, cukrářským krémem. Obvykle se jí na snídani, můžete je ale také posvačit.

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl a cukr, mícháme, aby se sůl a cukr rozpustily a pomalu přivedeme k varu.

Jakmile voda začne vřít, stáhneme sporák na mírný plamen, vsypeme naráz veškerou směs PASTA & GNOCCHI, intenzivně ji vmícháme vařečkou a pak vaříme a mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce (zhruba do 1,5 minuty).

Do vychladlého (ještě mírně teplého) těsta zapracujeme šlehačem žloutky.

Těsto dáme do cukrářského sáčku zakončeného hodně otevřenou kovovou špičkou – optimální je tvar velké hvězdy, ta dá churros jejich tradiční podobu.

Do fritézy nebo hluboké pánve nalijeme olej do výšky zhruba 5 cm. Olej zahřejeme na teplotu 190 °C. (Že je olej dostatečně zahřátý poznáme i tak, že do něj vložíme kostičku suchého chleba a ta po jedné minutě zhnědne.)

Ze sáčku nastříkáme do horkého oleje pět proužků o délce cca 10 cm. Proužek vždy nožem odkrojíme u trysky. Pozor, těsto je dost tuhé, budete muset vyvinout dost síly na to, abyste ho vytlačili.

Smažíme 3 až 4 minuty do zlato-hněda. Necháme okapat na papírové utěrce a mezitím smažíme další.

Hotové churros posypeme cukrem, podáváme teplé. Můžeme doprovodit rozpuštěnou horkou čokoládou, do které se churros tradičně namáčejí.

Foto: Jana Fialková
  • recept Churros