RECEPTY ADVENI

Chléb ze směsi DELIKATES EXTRA pečený v klasické troubě volně

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Chléb ze směsi DELIKATES EXTRA pečený v klasické troubě volně

Hlavní přísady

Bezlepkový chléb DELIKATES EXTRA se směsí semínek
Bezlepkový chléb DELIKATES EXTRA se směsí semínek
Koupit
Droždí 100 g bezlepkové
Droždí 100 g bezlepkové
Koupit
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Do skleničky nalijeme 30 ml vlažné vody, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme čerstvé droždí (nebo nasypeme sušené droždí) a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse smícháme směs, 300 ml vlažné vody a připravený kvásek. Hněteme cca 5 minut do hladkého těsta. (Ano, skutečně použijeme méně vody, než když tento chléb pečeme jinými způsoby!)

Těsto necháme kynout v míse po dobu cca 75 minut. Mísu překryjeme potravinářskou fólií, aby těsto neoschlo. Vykynuté těsto musí viditelně zvětšit objem.

Vykynuté těsto vyklopíme na pečící papír, který máme položený ideálně na sázecím prkénku, ale vystačíme si i s obyčejným dřevěným. Plastovou stěrkou těsto vytvarujeme do tvaru kulatého bochníku – raději vyššího o menším průměru.

Vytvarovaný bochník můžeme zakrýt použitou mísou od robota, aby neokoral. Nechám znovu kynout, nyní po dobu 15 minut.

Na troubě navolíme program horní-dolní ohřev. Troubu rozehřejeme na 250 °C, na spodní rošt položíme starý plech na pečení a zároveň do trouby vložíme plech, na kterém budeme chléb péct. I tento plech, na který vykynuté těsto posléze položíme, musí být totiž rozpálený.

Vykynutý chléb „zastříkneme“ vodou z rozprašovače a pomocí prkénka jej i s pečícím papírem opatrně sesuneme na pečící plech.

Do starého plechu na spodním roštu vlijeme cca 1 litr horké vody. POZOR na horkou páru, která vznikne, ať vás neopaří. Troubu rychle zavřeme, aby nám vzniklá pára neunikla. Takto při teplotě 250 °C v zapářené troubě pečeme bochník 15 minut.

Po 15 minutách troubu otevřeme a vyvětráme, chléb znovu „zastříkneme“ vodou z rozprašovače, vyndáme starý plech se zbytkem vody (pozor, bude horoucí) a snížíme teplotu na 200 °C. Pečeme ještě 40 až 45 minut*.

Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.

* Pozor, celková doba pečení se může mírně lišit – v závislosti na typu trouby. Je proto třeba řídit se i zkušeností s vlastní troubou. Že je chléb hotový, prověříme známým testem se špejlí – zapíchneme ji do chleba, a když ji vytáhneme suchou, chléb je upečený. Správně upečený chléb poznáme také tak, že zaklepeme na spodek a ten musí „zvonit“, tzn. znít dutě.

Shrnutí časů:
Vzejítí kvásku cca 10 min.
Hnětání těsta do hladka cca 5 min.
První kynutí cca 75 min.
Druhé kynutí cca 15 min.
Pečení celkem 1 hodinu.

Shrnutí pečení:
1. na 250 °C s párou – 15 min.
2. na 200 °C bez páry – 45 min.

Foto: Adveni
  • recept Chléb ze směsi DELIKATES EXTRA pečený v klasické troubě volně
  • recept Chléb ze směsi DELIKATES EXTRA pečený v klasické troubě volně
  • recept Chléb ze směsi DELIKATES EXTRA pečený v klasické troubě volně
  • recept Chléb ze směsi DELIKATES EXTRA pečený v klasické troubě volně
  • recept Chléb ze směsi DELIKATES EXTRA pečený v klasické troubě volně
  • recept Chléb ze směsi DELIKATES EXTRA pečený v klasické troubě volně