RECEPTY ADVENI

Chléb s jogurtem a semínky

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Chléb s jogurtem a semínky

Hlavní přísady

Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Koupit
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Koupit
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Smícháme všechny suroviny, kromě tykvových semínek, a hněteme minimálně 5 minut do hladka, ideálně ručním hnětačem nebo v robotu.

Těsto přendáme do nádoby, ve které budeme chléb péct a uhladíme povrch. Může to být forma na biskupský chlebíček, nebo např. mísa z jánského skla, apod. Ozdobíme dle vlastní fantazie tykvovými semínky, která do těsta lehce zatlačíme. Zastříkneme vodou z rozprašovače. Přikryjeme igelitem (např. nepoužitým sáčkem do odpadkového koše) a necháme kynout v troubě vyhřáté na 40° C cca 45 minut. Těsto musí viditelně zvětšit objem a pod lehkým tlakem prstu „pružit“.

Vykynutý chléb vyndáme z trouby a necháme jej na lince dokynout, než se nám rozpálí trouba.

Troubu rozpálíme na maximum, na spodní rošt si dáme „starý“ plech (pokud máte troubu s párou, postupujte tak, jak jste zvyklí).

Připravený chléb znovu zastříkneme vodou z rozprašovače, vložíme opatrně do rozpálené trouby a do „starého“ plechu na spodním roštu vlijeme cca 1 litr horké vody. POZOR na vzniklou páru! Troubu rychle zavřeme.

Na maximum pečeme 15 minut.

Následně troubu vyvětráme, chléb znovu zastříkneme vodou z rozprašovače, vyndáme „starý“ plech a teplotu v troubě snížíme na 180 °C. Dopékáme cca 40 minut.

Upečený chléb vyklopíme z nádoby a přendáme na mřížku, kde jej necháme úplně vychladnout.

Doba pečení je pouze orientační, každý musí postupovat dle zkušeností s vlastní troubou. Že je chléb hotový, poznáme poklepem na spodní stranu bochníku. Pokud zní dutě, je upečený.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Chléb s jogurtem a semínky