RECEPTY ADVENI

Bulka à la dalamánky

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Bulka à la dalamánky
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Název dalamánek či dalamán pochází z francouzského pain d'Allemagne – v překladu německý chléb. Takto označovala francouzská vojenská posádka usazená v Praze v letech 1741–1743 chlebové bulky bohatě posypané kmínem a solí. Kmín a hrubozrnná sůl jako posypka jsou jednou z hlavních charakteristik dalamánků dodnes. Klasicky se pečou z mouky pšeničné případně pšenično-žitné. Jejich chuť MODRÁ směs v tomto receptu výborně napodobí.

V míse smícháme směs BREADS & BAGUETTES (tzv. MODRÁ), sůl, kmín, cukr, droždí a hněteme minimálně 5 minut ideálně ručním hnětačem nebo v robotu. Na závěr přidáme olej a ještě krátce prohněteme. Vznikne nám těsto, které bude hladké, o něco řidší než těsto na chléb.

Vekou lžící, kterou průběžně namáčíme ve vodě, ukrajujeme kousky těsta a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem. „Zastříkneme“ je vodou z rozprašovače, plech přikryjeme igelitem a bulky necháme cca 30 minut kynout při pokojové teplotě. Pozor, igelit položíme tak, aby se bulek nedotýkal a nelepil se na ně.

Mezitím si troubu rozpálíme na maximum, na spodní rošt umístíme „starý“ plech.

Vykynuté bulky znovu „zastříkneme“ vodou z rozprašovače, podélně nařízneme, posypeme hrubozrnnou solí a celým kmínem a vložíme opatrně do rozpálené trouby. Do „starého“ plechu na spodním roštu vlijeme cca 0,5 litru horké vody. Troubu rychle zavřeme, aby nám neunikla pára, která se v ní díky horké vodě vytvoří. POZOR, ať vás vzniklá pára neopaří. (Pokud máte parní troubu, postupujte tak, jak jste zvyklí.)

Na maximum pečeme 10 minut.

Následně troubu vyvětráme, bulky znovu „zastříkneme“ vodou z rozprašovače, vyndáme „starý“ plech a teplotu v troubě snížíme na 190 °C. Dopékáme cca 30 minut do tmavě zlaté barvy.

Upečené dalamánky přendáme na mřížku, kde je necháme vychladnout.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 8 bulek.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Bulka à la dalamánky
  • recept Bulka à la dalamánky