RECEPTY ADVENI

Bílková poleva na perníčky a sušenky

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Bílková poleva na perníčky a sušenky
Bezlepková směs PAVLOVA & MERINGUE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs PAVLOVA & MERINGUE 750 g
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

1. Do misky odvážíme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) a přidáme vodu ohřátou na 50–55 ⁰C (teplota vody je důležitá). Pomocí šlehací metličky důkladně rozmícháme, aby se rozpustil i cukr, který směs obsahuje.

2. Moučkový cukr přesejeme přes jemné sítko (můžeme i několikrát, aby byl cukr opravdu velmi jemný).

3. K bílkové směsi přidáme 200 g přesátého moučkového cukru, citronovou šťávu a kukuřičný škrob.

4. Šlehací metličkou intenzivně mícháme, abychom všechny suroviny co nejlépe zpracovali. Míchání může trvat i několik minut. Pozor, nepoužijeme ani robot, ani ruční šlehač (poleva se nesmí šlehat, musí se míchat – třít).

5. Pokud je vzniklá poleva stále moc řídká, přidáme další část cukru. Nyní už ale jen po lžících.

6. Vždy po přidání cukru musíme intenzivně a několik minut míchat.

7. Správně připravená poleva je hladká, lesklá a má konzistenci tekoucí lávy. Pokud zvedneme metličku z misky, musíme být schopni nakreslit několik osmiček a ty musí několik sekund být na povrchu polevy vidět, než se s ní spojí.

8. Hotovou polevu přendáme do mikrotenového sáčku, který uzavřeme uzlíkem, aby poleva vrchem nevytékala. Malými nůžkami ustřihneme velmi malý kousíček jednoho rohu dole. A můžeme začít zdobit naše perníčky, nebo sušenky.

Poznámka: Polevu také můžeme rozdělit do několika misek a obarvit potravinářskými barvivy – ideálně práškovými, aby nám poleva nezřídla. Barvivo vždy zamícháme důkladně.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Bílková poleva na perníčky a sušenky