Bezlepkový chléb s kokosovým olejem bez kvasnic
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Suché
Tekuté
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Když se k celiakii přidruží další alergie, je umění vybrat tu správnou mouku na pečení. Většina předmíchaných směsí je plná škrobů a obsahuje mléčnou složku, kukuřici nebo sóju, které jsou častými alergeny. Není však nic jednoduššího než si namíchat mouky doma. Můžete tak přidat protizánětlivé a výživné mouky a upéct si chlebík jednak báseň.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve větší misce smícháme všechny mouky spolu s ostatními přísadami. V menší misce zvlášť si smícháme tekutý kokosový olej s medem, přidáme vejce (pokojová teplota) a mléko smíchaná s octem. Pořádně promícháme, aby nám vznikla spojitá tekutina. Tu pak přidáme do mísy se suchou směsí a promícháme. Míchala jsem normálně ručně vařečkou, jde to lehce. Vznikne pevnější „bochníček“. Ten přesuneme do formy na chlebík, uprostřed zamáčkneme (chléb má tendenci uprostřed více naskočit, tak aby se vše propeklo rovnoměrně). Můžeme potřít olejem a posypat sezamovým nebo konopným semínkem. Pečeme v předem rozehřáté troubě (180 °C) cca 50–55 minut. Necháme chladnout ve formě na mřížce přikryté utěrkou cca 15–20 minut, pak vyklopíme a necháme vychladnout. Nenakrojujte dříve, než chlebík opravdu vychladne. Chlebík mi na první pohled přišel lehce drolivější než z původní čirokové mouky, ale po nakrájení pevně držel u sebe a dal se normálně přikusovat.