Banánová roláda s kokosem
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Piškot
Náplň
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Pokud máte rádi exotické chutě a chcete si přiblížit léto, vyzkoušejte kombinaci banánové mouky, tvarohové náplně a kokosu, které vás přenesou za sluncem.
Troubu rozehřejeme na 170 °C a nachystáme si plech – vyložíme jej papírem na pečení a ten potřeme máslem či jiným tolerovaným tukem. Oddělíme bílky od žloutků, bílky se špetkou soli vyšleháme na pevný sníh. Žloutky vyšleháme s panelou do úplného rozpuštění. Vmícháme opatrně bílky do žloutkové směsi. Smícháme si zvlášť banánovou mouku s práškem na pečení a postupně směs vmícháme do připravené tekuté směsi. Rozetřeme na připravený plech a dáme péct. Já jsem pekla 12 minut, od 10. minuty sledujte, zda se vám nepálí, případně zkuste špejlí. Vyjmeme z trouby, necháme jen lehce vychladnout, převrátíme na čistou látkovou utěrku, stáhneme papír na pečení a zabalíme do utěrky přes dlouhou stranu (utěrku balíme společně s těstem, aby zůstala zamotaná do těsta, pak ji vytáhneme). Necháme ideálně na mřížce vychladnout.
Na krém smícháme tvaroh s panelou a naředíme vodou na hladký krém, ale ne moc tekutý. Bude velmi záležet na tom, jaký máte tvaroh, přidávejte vodu po trošce. Vmícháme kokos. Banán rozpůlíme podél delší strany na polovinu. Rozbalíme vychladlé těsto, vymotáme utěrku a plát pomažeme připraveným krémem, necháme cca 2 cm od konce nepomazané. Na začátek rolády položíme vedle sebe banán (měla jsem střední a rozpůlený pokryl téměř celou délku) a pěkně zevnitř zamotáme. Motáme pevně, ale netlačíme zbytečně moc. Krém se nám „rozjede“, takže nakonec pokryje i zbylé 2 cm těsta. Roláda je vláčná, takže klidně můžeme konzumovat hned, nebo můžete uchovávat v lednici. Doporučuji podávat s trochou čerstvého kokosu.