Bábovka podmáslová
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Dle budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Klasické podmáslí dnes vytlačily z pultů nejrůznější jogurtové nápoje a kefíry, ale naše babičky a prababičky na něj nedaly dopustit. Tento lahodný mléčný nápoj má velmi nízké procento tuku, zároveň obsahuje hodnotné mléčné bílkoviny, lecitin a vápník. Z MODRÉ Adveni jsme upekli podmáslový chléb a libovali si nad jeho vláčností. Dnes je na řadě podmáslová bábovka.
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, který si zatím dáme stranou.
Žloutky s cukrem krystal a změklým máslem, nebo Herou vyšleháme do pěny. Za stálého šlehání přilijeme kysané podmáslí. Následně vmícháme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) smíchanou s kypřicím práškem.
Na závěr velmi zvolna a opatrně vmícháme připravený sníh z bílků.
Bábovkovou formu vytřeme tukem a vysypeme moukou a přelijeme do ní těsto.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 50 minut. Po prvních 20 minutách pečení přikryjeme vrch formy alobalem a dále pečeme s ním. Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou a také tím, jakou formu použijeme. Zda je bábovka upečená, prověříme známým testem se špejlí. Zapíchneme ji do středu bábovky a ven musí „vyjít“ čistá.
Bábovku necháme nejprve trochu zchladnout ve formě. Poté vyklopíme na mřížku.
Bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem, až když je zchladlá.