Bábovka kávová
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Věděli jste, že káva je druhou nejprodávanější komoditou na světě? Předstihne ji pouze ropa. Pokud také patříte k milovníkům tohoto nápoje s charakteristickou chutí a vůní, jistě se nad následujícím receptem velmi zaradujete. Inspirací pro tuto bábovku nám byl recept uveřejněný na www.damskaliga.cz, avšak upravili jsme množství ingrediencí a přizpůsobili ho do bezlepkové varianty.
Cukr krupici a vejce vyšleháme do pěny.
Přilijeme smetanu a olej a jemně promícháme.
Do tekuté směsi postupně vmícháme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) smíchanou s kypřicím práškem.
Bábovkovou formu vytřeme tukem a vysypeme moukou a přelijeme do ní zhruba polovinu těsta.
Instantní kávu rozpustíme v trošce vody a spolu s kakaem a trochou rumu vmícháme do druhé poloviny těsta. Tu pak nalijeme do bábovkové formy na první polovinu.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 50 minut. Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou a také tím, jakou formu použijeme. Po prvních 20 minutách pečení přikryjeme vrch formy alobalem a dále pečeme s ním. Zda je bábovka upečená, prověříme známým testem se špejlí. Zapíchneme ji do středu bábovky a ven musí „vyjít“ čistá.
Bábovku necháme nejprve trochu zchladnout ve formě. Poté vyklopíme na mřížku.
Bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem, až když je zchladlá.
Inspirováno receptem uveřejněným na damskaliga.cz.