Bábovka karamelová
Bez lepku Bez sóji
![Bábovka karamelová](/data/velke/868-1.jpg)
Ingredience
Na karamel
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Inspirací pro tuto bábovku nám byl recept autorky „srettka“ uvedený na topreceptech, avšak upravili jsme množství ingrediencí a přizpůsobili ho do bezlepkové varianty. Karamel, jak známo, se vyrábí zahřátím cukru na zhruba 170 °C a má nejen charakteristickou chuť, ale také specifickou tmavě jantarovou barvu. Ostatně karamel se pod kódem E150 běžně používá jako potravinářské barvivo. E150a = jednoduchý karamel, tzv. kulér. Pro přípravu této bábovky si vyrobíme karamel smetanový. Bábovce propůjčí nejen jantarovou barvu, ale také lahodnou chuť a vůni.
Nejdříve si připravíme smetanový karamel.
Na plotýnce sporáku nastavíme střední teplotu a necháme na ní nahřát hrnec. Do nahřátého hrnce nasypeme cukr a necháme ho postupně rozpouštět.
Jakmile se cukr začne zabarvovat do hněda, přidáme máslo a zamícháme.
Pak vmícháme předem ohřátou smetanu a povaříme, dokud se veškerý cukr úplně nerozpustí. (Pozor, smetanu je před přidáním skutečně třeba ohřát. Nelijeme ji studenou.)
Vejce, cukr a olej vyšleháme ručním robotem do pěny.
Do pěny za neustálého šlehání přiléváme teplý smetanový karamel.
Následně postupně přidáváme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) smíchanou s kypřicím práškem.
Bábovkovou formu vytřeme tukem a vysypeme moukou a přelijeme do ní těsto.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 50 minut. Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou a také tím, jakou formu použijeme. Zda je bábovka upečená, prověříme známým testem se špejlí. Zapíchneme ji do středu bábovky a ven musí „vyjít“ čistá.
Bábovku necháme nejprve trochu zchladnout ve formě. Poté vyklopíme na mřížku.
Bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem, až když je zchladlá.