RECEPTY ADVENI

Bábovka karamelová

Bez lepku Bez sóji

Bábovka karamelová

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na karamel

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Inspirací pro tuto bábovku nám byl recept autorky „srettka“ uvedený na topreceptech, avšak upravili jsme množství ingrediencí a přizpůsobili ho do bezlepkové varianty. Karamel, jak známo, se vyrábí zahřátím cukru na zhruba 170 °C a má nejen charakteristickou chuť, ale také specifickou tmavě jantarovou barvu. Ostatně karamel se pod kódem E150 běžně používá jako potravinářské barvivo. E150a = jednoduchý karamel, tzv. kulér. Pro přípravu této bábovky si vyrobíme karamel smetanový. Bábovce propůjčí nejen jantarovou barvu, ale také lahodnou chuť a vůni.

Nejdříve si připravíme smetanový karamel.

Na plotýnce sporáku nastavíme střední teplotu a necháme na ní nahřát hrnec. Do nahřátého hrnce nasypeme cukr a necháme ho postupně rozpouštět.

Jakmile se cukr začne zabarvovat do hněda, přidáme máslo a zamícháme.

Pak vmícháme předem ohřátou smetanu a povaříme, dokud se veškerý cukr úplně nerozpustí. (Pozor, smetanu je před přidáním skutečně třeba ohřát. Nelijeme ji studenou.)

Vejce, cukr a olej vyšleháme ručním robotem do pěny.

Do pěny za neustálého šlehání přiléváme teplý smetanový karamel.

Následně postupně přidáváme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) smíchanou s kypřicím práškem.

Bábovkovou formu vytřeme tukem a vysypeme moukou a přelijeme do ní těsto.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 50 minut. Doba pečení je orientační, je třeba se řídit zkušeností s vlastní troubou a také tím, jakou formu použijeme. Zda je bábovka upečená, prověříme známým testem se špejlí. Zapíchneme ji do středu bábovky a ven musí „vyjít“ čistá.

Bábovku necháme nejprve trochu zchladnout ve formě. Poté vyklopíme na mřížku.

Bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem, až když je zchladlá.

Foto: Adveni
  • recept Bábovka karamelová
  • recept Bábovka karamelová