RECEPTY ADVENI

Avokádový chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Avokádový chléb
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Bezlepkově peče již dlouhé roky. Vyhlášené je její bezlepkové kváskové pečení. Specializuje se na celozrnné bezlepkové pečení. Její znalosti této problematiky jsou výjimečné. Je zakladatelkou a administrátorkou FB skupiny: Pečeme a vaříme (převážně) celozrnně bez lepku. Alex je autorka unikátní Rebelské kuchařky.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Avokádo je u nás stále ještě trochu opomíjené. Většině z nás se v souvislosti s tímto ovocem vybaví maximálně avokádový dip „guacamole“. Přitom je to velká škoda. Avokádo je jednou z nejzdravějších potravin naší planety – obsahuje asi dvacítku nejrůznějších vitaminů a spoustu zdravého tuku. Právem je tedy řazeno k tzv. superpotravinám. Pokud nevíte, odkud začít, zkuste náš avokádový chléb – překvapí vás svou vyváženou chutí a díky sladké paprice má chléb i zajímavý barevný nádech…

Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

1. Do mísící nádoby nalijte „bublinkovou“ vodu.

2. Přidejte sůl, kmín, papriku, česnek. Zamíchejte.

3. Dále do nádoby dejte do hladka rozmixované avokádo.

4. Pak přisypte směs BREADS & BAGUETTES.

5. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

6. Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tří-hodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

1. V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – tj. směs BREADS & BAGUETTES, droždí, sůl, kmín, papriku, česnek a do hladka rozmixované avokádo.

2. Přilijte „bublinkovou“ vodu a hněťte do hladka (cca 5 minut).

3.Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

4. Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

• Troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň vhodíme na dno trouby kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

• Pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

• 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.

Foto: Adveni
  • recept Avokádový chléb