RECEPTY ADVENI

Veka

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Veka
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tvarem i konzistencí i svou neutrální chutí je velmi podobná rohlíku. Je však podstatně větší do šířky i délky a nadýchanější. Co je to? Pokud ještě váháte, teď již nebudete: je nezbytně nutná pro výrobu obložených chlebíčků. Veka! Mimochodem, věděli jste, že chlebíčky jsou ryze český vynález? Prodávat je začal už na počátku 20. století pražský lahůdkář Jan Paukert. Veka má však v kuchyni i další použití. Hodí se na houskové knedlíky. Ztvrdlá namočená v mléce tvoří základ žemlovky. Rychlý a chutný pokrm vytvoříte ze smažené veky se sýrem a ti, co jsou na sladké, si mohou veku opéct a obalit v cukru či skořici. Pokud na party nebo posezení s přáteli nachystáte chlebíčky s vekou podle tohoto receptu, věřte, že vaši přátelé vůbec nepoznají, že se právě stravují bezlepkově.

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, sůl, sádlo, zbytek vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků vypracujeme lepivé a ne příliš tuhé těsto. Zakryjeme ho potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a rozdělíme ho na 2 stejné části. Každou část několikrát přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí.

Přeložené kousky vyválíme rukama do tvaru veky, lehounce je „potřeme“ moukou a položíme je na plech vyložený pečicím papírem, každou veku k jedné straně plechu. Z papíru uděláme korýtka, abychom omezili kynutí do stran – můžeme k tomu využít vyšší plech, kdy na jedné straně bude přečnívat pečicí papír a uprostřed papír „vytáhneme“ do výšky (tím vznikne pro jednu veku korýtko). Vedle bude položena další veka a na druhé straně bude opět pečicí papír, který zajistíme válečkem, krabičkou s alobalem apod. (tím vznikne korýtko pro druhou veku). Takto zajištěné veky nakynou do výšky a při pečení se nerozjedou do stran. Poté veky lehce postříkáme vodou z rozprašovače, zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se nedotýkala vek, a necháme na teplém místě kynout cca 30 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Po vykynutí pečicí papír roztáhneme, zmizí korýtka a veky se srovnají na střed plechu (nebudou se dotýkat krajů). Pokud se veky k papíru trochu přilepí, stěrkou je opatrně oddělíme. Veky znovu postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Pečeme cca 10 minut, na vekách se začnou objevovat hnědé flíčky a začnou pomalu tmavnout. Poté páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 190 °C a dopékáme cca 35 minut.

Upečené veky necháme vychladnout na mřížce. Krájíme až po vychladnutí.

Z výše uvedených surovin upečeme 2 veky.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Veka
  • recept Veka
  • recept Veka
  • recept Veka