RECEPTY ADVENI

Vegipan – chléb bez kypřidel a kynutí

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Vegipan – chléb bez kypřidel a kynutí
Lněná mouka hnědá 250 g
Hlavní přísada
Lněná mouka hnědá 250 g
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Všechny sypké součásti vsypeme do mísy a promícháme, přilijeme teplou vodu s rozpuštěným sirupem a promícháme v lepivé těsto, které necháme odpočívat 8 hodin na lince (mísa přikrytá talířem) nejlépe do druhého dne.

Druhý den přidáme ke ztuhlé chlebové směsi (bude vonět slabě kysele) dalších 50 ml teplé vody a promícháme (směs by měla držet při sobě v bochánku, pokud ne přidáme ještě trošku vody). Formu si vyložíme pečícím papírem a chlebovou směs do ní rozetřeme.

Troubu zahřejeme na 200 °C a chlebíček pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut. Poté ho opatrně překlopíme na plech opět vyložený pečícím papírem (vrchní papír opatrně odlepíme) a dopékáme při 175 °C ještě 30 minut. Hotový necháme zcela vychladnout na mřížce. Krájíme ostrým vroubkovaným nožem. Uchovala jsem zabalený v alobalu do druhého dne.

Poznámka

Pokud by se Vám líbil vegipan na sladko, stačí zaměnit některou Vám nelibou součást semínek za sekané švestky, křížaly a jiné sušené ovoce, ubrat soli, přidat třeba datlový sirup apod.

  • recept Vegipan – chléb bez kypřidel a kynutí