Veganský cizrnový sýr (bez ořechů, soji a agaru)
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Cizrnovou mouku zalijeme vodou, rozmícháme dohladka a necháme 30 minut odstát. Vmícháme lahůdkové droždí, sušenou cibuli a česnek, kurkumu a sůl. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme na mírném plameni 10 minut. Výsledná kaše musí být hodně hustá. Na závěr vmícháme citronovou šťávu a kokosový olej. Horkou kaši přendáme do formy lehce vytřené olejem, povrch uhladíme a necháme vychladnout.
Poznámka
Recept mě napadl jako alternativa k barmskému cizrnovému tofu, které je sice dobré, ale chuťově hodně nevýrazné. Inspirovala jsem se proto tím, jak se dochucují veganské sýry a výsledkem je skvělá „sýrová“ pochoutka, která neobsahuje žádné alergeny a vyjde na pár korun.
Další varianty dochucení (dochucovadla přidávejte vždy až do hotové kaše):
- pro výraznější chuť zrajícího sýra: světlá miso pasta
- čerstvé nebo sušené bylinky (bazalka, pažitka, oregano, …)
- drobně nasekané ořechy
- uzená paprika
- prolisovaný stroužek česneku