Vanilkové rohlíčky s oříšky
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na obalování
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Úžasně křupavé a přitom křehké voňavé vanilkové rohlíčky, které chutnají přesně jako ty lepkové, co pekla moje prababička. Zkusila jsem je upéct s předstihem, aby byla jistota, že budou dobré i odleželé po pár týdnech.
Z výše uvedených ingrediencí připravíme cca 50 rohlíčků.
1. Všechny ingredience dáme do mísy a zpracujeme hladké těsto, které necháme min. 2 hodiny odležet v lednici (klidně i přes noc). Před pečením těsto vytáhneme a necháme změknout, aby se s ním dobře pracovalo.
2. Použijeme formičky, vykrajovátka nebo jiné vychytávky a tvoříme rohlíčky. Také je můžeme udělat klasicky ručně – vyválíme si tenký váleček, který si nakrájíme na stejné dílky, ze kterých uděláme malé válečky a vytvarujeme do tvaru rohlíčku. Nedělejme rohlíčky moc velké, protože při pečení zvětší svůj objem.
3. Pečeme na 170° C lehce do zlatova cca 8–10 minut. Necháme je na plechu chvíli odležet, aby nebyly úplně horké a nelámaly se nám. Ještě vlažné je opatrně obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.
TIP: Pokud rohlíčky budeme uchovávat ve vzduchotěsné nádobě vyložené papírovým ubrouskem (vsákne mastnotu a vlhkost – ideální je občas ho vyměnit), vydrží skvělé a vláčné i několik týdnů.