RECEPTY ADVENI

Vafle

Bez lepku Bez sóji

Vafle
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Vafle pocházejí z Belgie a francouzských Flander a jejich výroba se datuje už od počátku 14. století. Tento vynikající moučník se v různých podobách rozšířil do mnoha koutů světa, ale Belgie dodnes zůstává vaflovou velmocí, a má více než tucet regionálních variant. Navštívit Belgii a neochutnat tamní vafle, které tam dostanete na každém rohu, by byl hřích. Vafle se pečou mezi dvěma železy s typickým mřížkováním. Podobně jako palačinky se mohou konzumovat polité marmeládou nebo čokoládou a navrch ozdobené šlehačkou. Základní rozdíl oproti palačinkám je ten, že do těsta vaflí se dává máslo a cukr, což jim dodává lahodnou karamelovou příchuť. Věděli jste, že existuje Mezinárodní den vaflí? Slaví se 25. března. Nemusíte čekat na toto datum, z ČERVENÉ Adveni je podle tohoto receptu připravíte raz dva a celá rodina se bude s chutí oblizovat.

Do mísy rozklepneme vajíčka, přidáme cukr, mouku s kypřicím práškem a rozmícháme. Po rozmíchání vznikne husté těsto, k němu přilijeme vlažné mléko a rozpuštěné máslo (ne horké) a opět rozmícháme. Těsto necháme alespoň 5 minut stát, zhoustne.

Zapneme vaflovač, před prvním použitím můžeme mřížky lehce potřít olejem. Do rozehřátého vaflovače naléváme husté těsto (menší tvary, např. zvířátka, se dobře nalévají z odměrky se zobáčkem) a smažíme 2–3 minuty do zlatova.

Po vyndání jsou vafle měkké, dáme je na mřížku, kde ztuhnou a stanou se křupavými. Na talíři ozdobíme ovocem, marmeládou, Nuttelou, …

Z výše uvedených surovin připravíme cca 30 vaflí ve tvaru zvířátek.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Vafle