Tvaroho-pohankový koláč s ostružinami
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Těsto
Náplň
Drobenka
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Ostropestřec mariánský má unikátní nutriční a léčivé vlastnosti. Obsahuje vitamin E, který je silným antioxidantem, a přispívá tak k ochraně organismu před civilizačními chorobami, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, diabetes. Pohanka patří mezi přirozeně bezlepkové plodiny, které mají mimo jiné léčivé účinky včetně těch protizánětlivých. Když se spojí s velmi výživnou jáhlovou moukou, máme skvělý základ pro bezlepkové pečení. Přidejte ostružiny, které patří mezi přírodní antihistaminika, nebudete litovat! Nakonec zjistíte, že dobré jídlo může být i vaším lékem.
Troubu si předehřejeme na 170 °C a připravíme si menší plech (já jsem vystlala pečícím papírem). Bílky si oddělíme od žloutků a našleháme je se špetkou soli. Utřeme si máslo se žloutkem a cukrem. Do směsi vmícháme tvaroh a přidáme zbytek surovin na těsto. Nakonec vmícháme pěnu z bílků a těsto natřeme do připravené formy (přišlo mi spíše mazlavější). Poklademe zvoleným ovocem. Připravíme si drobenku smícháním suchých surovin a přidáme na na kousky nakrájené máslo (ideální je zapracování rukou). Já jsem použila kokosový olej, který mi k chuti kokosu seděl více. Drobenku pak rovnoměrně nadrobíme na koláč. Pečeme dozlatova, tedy cca 30 minut.