RECEPTY ADVENI

Tříkrálový koláč

Bez lepku Bez sóji

Tříkrálový koláč
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na náplň

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Též Koláč Tří králů, nebo „jen“ Koláč králů – dle doslovného překladu z francouzštiny Galette des Rois. Ve Francii se tradičně peče a podává 6. ledna na svátek Tří králů. Má oslavovat příchod tří mudrců – Kašpara, Baltazara a Melichara do Betléma, kde se jako první poklonili Ježíškovi a předali mu své dary: zlato, kadidlo a myrhu. Tři králové přišli z Asie, Afriky a Evropy a symbolizují tak všechny národy světa. Pečení a podávání Tříkrálového koláče se pojí s řadou tradic. Do jeho lahodné mandlové náplně se zapéká buď malá figurka (např. krále), častěji pak jedna fazole. Hotový koláč se zdobí papírovou korunou buď doma vlastnoručně vyrobenou, nebo zakoupenou v papírnictví. I samotné podávání koláče je rituál. Nejmladší člen rodiny je pověřen, aby si vlezl pod stůl. Vždy, když hospodyňka ukrojí díl koláče, oznámí to dítěti pod stolem a to určí, komu daná porce náleží. Ten, kdo následně ve svém koláči objeví fazolku či figurku, stává se pro tento den králem či královnou, nasadí si papírovou korunu a může vyslovit přání, která by mu měli ostatní členové rodiny splnit.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 1 koláč o průměru cca 21 cm.

Nejdříve připravíme náplň – mandlový krém.

Změklé máslo vyšleháme s cukrem. Pak zapracujeme vejce. Přidáme vanilkový extrakt. Na závěr důkladně vmícháme mleté mandle. Náplň zakryjeme fresh fólií tzv. na dotyk a dáme ztuhnout do chladničky.

Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.

Vychlazené těsto rozdělíme na 2 části a každou část na mírně pomoučené ploše rozválíme na tloušťku 5 mm. Z každé části těsta pomocí dortové formy nebo pokličky vykrojíme kruh o průměru 23 cm. Viz foto 1.

Jeden kruh z těsta dáme na plech vyložený pečícím papírem a naneseme na něj připravený krém.* Pozor, 3 cm po okraji obvodu necháme prázdné a potřeme je vodou. Viz foto 2.

Druhým kruhem přiklopíme a okraje spodního a horního kruhu spojíme tak, že je přimáčkneme prsty. Viz foto 3. Po obvodu pak můžeme udělat ozdobné zářezy nožem. Viz foto 4.

Po povrchu koláč potřeme rozmíchaným vejcem.

Takto připravený koláč uložíme do chladničky na 30 minut.

* Chceme-li dodržet tradici, na krém položíme žáru odolnou figurku. Před konzumací všechny stolovníky důrazně upozorníme na její přítomnost, aby se z tradice nestal důvod k návštěvě zubaře.

Na povrch vychlazeného koláče uděláme nožem ozdobné zářezy. Do těsta též uděláme několik dírek párátkem, aby mohla odcházet přebytečná pára.

Znovu potřeme vajíčkem a dáme péct.

Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C po dobu 30 minut, program horní a dolní ohřev. Po prvních 15 minutách plech v troubě otočíme, aby se dostala dopředu půlka, která se pekla v zadní části trouby, a naopak. Viz foto 5.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Tříkrálový koláč
  • recept Tříkrálový koláč
  • recept Tříkrálový koláč
  • recept Tříkrálový koláč
  • recept Tříkrálový koláč
  • recept Tříkrálový koláč