RECEPTY ADVENI

Toastový chléb dle Gábi Šeršeňové

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Toastový chléb dle Gábi Šeršeňové
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Gabriela Šeršeňová

Autor receptu

Gábi Šeršeňová je profesí středoškolská učitelka. Především je to ale maminka čtyř dětí. Bezlepkově peče pro syna už tři roky a pečení je jejím velkým koníčkem. Její tvorbu můžete sledovat na Instagramu glutenfree_sky

Ingredience

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Již jsme si upekli toastový chléb podle Lenky Jurečkové, také toastový chléb nejen bez lepku, ale i bez mléka a vajec podle La Tety a zde Vám přinášíme recept na toastový chléb dle Gábi Šeršeňové. Všechny jsou vynikající, heboučké a nadýchané. Avšak jen jeden může být Váš favorit. Který to bude?

1. Do mísy robota dáme směs DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENOU), cukr, droždí a sůl. Promícháme. Přilijeme vodu a necháme řádně hnětat v robotu 5–7 minut, v průběhu 2–3× stěrkou setřeme těsto z okrajů.

2. Máslo necháme rozpustit a vychladnout. Vychladlé máslo přidáme do těsta a necháme zapracovat hnětáním další 2 minuty.

3. Těsto necháme kynout, než zdvojnásobí svůj objem. Bude to trvat zhruba půl hodiny, v chladnější místnosti až 45 minut.

4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a pomocí stěrky ho několikrát přeložíme. Moukou podsypáváme jen maličko. Po překládání těsto vytvarujeme podle formy, ve které ho budeme péct. Těsto vložíme do formy vyložené pečícím papírem a zarovnáme tak, aby vyplnilo celou formu. Překryjeme ho potravinovou fólií, aby neoschlo, a necháme ho ještě 20–30 minut kynout. (Pokud máme formu silikonovou, pečícím papírem nevykládáme.)

5. Troubu rozpálíme na 220–230 °C, program horní a dolní ohřev. Na dno trouby dáme vyšší plech, na který později nalijeme zhruba ½ litru vroucí vody.

6. Vykynutý chléb postříkáme vodou z rozprašovače, dáme ho na střední rošt trouby, na spodní plech nalijeme vroucí vodu a troubu rychle zavřeme, aby nám neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří. Takto, na 220–230 °C, pečeme 7 minut.

7. Po 7 minutách stáhneme teplotu na 190–200 °C, vyndáme plech s vodou, formu s chlebem dáme do spodní části trouby, zvolíme program horký vzduch se spodním ohřevem. Takto pečme 30–40 minut.

8. Po upečení necháme chléb chvíli chladnout ve formě, pak ho i s pečícím papírem přendáme na mřížku a necháme zcela vychládnout. Teprve po úplném vychladnutí krájíme.

Foto: Gabriela Šeršeňová
  • recept Toastový chléb dle Gábi Šeršeňové