Teffový kořeněný koláč
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Teffové zrno patří mezi přirozeně bezlepkové plodiny. Obsahuje řadu minerálních látek a má tak nezastupitelnou roli v dietě nejen celiaků. Teff je také dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů, vlákniny a přírodních látek, díky nimž má teff antioxidační vlastnosti, schopnost regulovat hladinu cholesterolu a glukózy v krvi, i příznivé účinky na naše trávení.
Troubu předehřejeme na 175 °C. Nachystáme si pekáček (20×20 cm) a vyložíme papírem na pečení. Všechny „mokré“ ingredience musí být při pokojové teplotě, aby se vám nevysrážel rozpuštěný kokosový olej (olej pro rozpuštění stačí položit na teplé místo nebo postavit do teplé vody). V misce si smícháme všechny sypké suroviny (prvních 9 ingrediencí). V misce zvlášť smícháme jablečný protlak s rozpuštěným kokosovým olejem, melasou a medem. K mokré směsi přidáme suchou a zamícháme. Do pekáčku rozetřeme těsto (bude spíše lepivé, hutné) a poklademe jej nakrájenými jablky. Můžeme posypat třtinovým cukrem nebo pokapat ještě medem (případně třeba posypat kokosem). Pečeme 25–30 minut. Před podáváním necháme alespoň půl hodiny vychladnout.