RECEPTY ADVENI

Světlé housky

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Světlé housky
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Bezlepkové světlé pečivo bylo jedním z prvních úkolů, které jsem potřebovala zvládnout. Do doby, než byla synovi diagnostikována celiakie, byly rohlíky a housky něco, co prostě miloval. Ještě dnes mám živě před očima situaci, kdy jsme nakoupili několik balení bezlepkového pečiva na zkoušku a to zděšení v jeho očích, když se do něj zakousnul. Říkala jsem si, že to snad nemůže být tak hrozné, ale bohužel bylo. Bezlepkovému kupovanému balenému pečivu jsme nepřišli na chuť nikdy, takže jedinou cestou bylo naučit se rohlíky a housky péct doma.

V míse smícháme směs, sůl, cukr a droždí. Přidáme zakysanou smetanu, bramborovou kaši, olej a vodu a důkladně propracujeme, ideálně mixérem s hnětacím hákem.

Mísu přetáhneme potravinovou folií a necháme na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

Troubu rozehřejeme na 240 °C a na spodní rošt umístíme prázdný plech, na který vylijeme 1 l vody, tím troubu zapaříme a houstičky krásně vyběhnou a chytnou zlatavou barvu.

Těsto rozdělíme na 5 kousků. Každý postupně propracujeme, vyválíme na jeden dlouhý pramen a smotáme do houstičky.

Všechny housky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vodou a posypeme mákem, případně sezamem nebo kmínem.

Necháme ještě 10 minut odpočívat a pak vložíme do zapařené trouby. Pečeme dle „chování“ vlastní trouby, dobu neuvádím, protože podle mé zkušenosti každá peče jinak. Já se orientuji vždy barvou. Jakmile housky chytnou zlatavou barvu, je hotovo.

Dáme vychladit na mřížku.

Občas se objevují dotazy na trvanlivost pečiva. Přiznávám se, že já peču vždy pro okamžitou spotřebu. Nemrazím, případně pouze druhý den nahřeji v troubě, nebo zpracuji na krutony do polévky. Ale tyto houstičky syn jí ještě druhý den ve škole ke svačině. Nejlepší jsou však hned po upečení.

Z výše uvedených surovin upečeme 5 housek.

Foto: La Teta
  • recept Světlé housky