RECEPTY ADVENI

Svatební / hodové koláčky

Bez lepku Bez sóji

Svatební / hodové koláčky
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na potření

Na posypku

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Svatební koláčky se kraj od kraje různí, ale jedno máme my, Moravané a Češi, společné. Svatbu si bez nich těžko dokážeme představit. Původně se doručovaly osobně s pozvánkou na svatbu. Dnes si je obvykle odnesou hosté domů jako tak zvanou výslužku ze svatby. Svatební koláčky by si nevěsta neměla péct sama, aby neměla uplakané děti nebo nouzi v manželství. A pozor, žena, která sní koláček upečený v rohu plechu, se do roka a do dne vdá! Koláčky tohoto typu (dle receptu) pečeme v Podluží nejen na svatbu, ale také na hody, považujeme je za naši regionální chloubu. Vyzkoušejte a pochopíte, proč tomu tak je. Náplň můžete zvolit makovou (viz recept na posvícenské koláče), ořechovou, povidlovou, nebo tvarohovou jako my zde.

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, rozpuštěné máslo, žloutky, zbytek mléka a cukru, vanilkový cukr, rum a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 30 minut.

Mezitím si připravíme náplň smícháním uvedených ingrediencí.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na 2 díly. Jednu polovinu vrátíme zpět do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií – budeme ji zpracovávat, až vložíme první část do trouby.

Z těsta postupně lžičkou „ukrajujeme“ kousky, které rozplácneme na kolečko, na ně dáme tvarohovou náplň, kraje kolečka slepíme k sobě, a vzniklou „kuličku“ položíme na plech vyložený pečicím papírem. Takto připravené koláčky potřeme směsí rozšlehaného vejce s mlékem a posypeme drobenkou a necháme je na teplém místě kynout cca 10 minut.

Mezitím si vyhřejeme troubu na 180 °C. Pečeme cca 30 minut dozlatova.

Po upečení necháme koláčky vychladnout na mřížce.

Z výše uvedených surovin upečeme cca 60 koláčků (2 plechy).

Foto: Jana Fialková
  • recept Svatební / hodové koláčky