Špenátový závin se sýrem feta
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na náplň
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Slané listové záviny představují ideální pohoštění pro návštěvu, ale skvěle fungují i jako lehká večeře. Kombinace špenátu a feta sýra je přitom osvědčená klasika. Její původ hledejte v severním Řecku, kde tzv. spanakopiropita patří k tradičním pokrmům. Jde přitom o kombinaci dvou jednodušších pokrmů: spanakopita je slaný koláč se špenátovou náplní a piropita slaný koláč s náplní z feta sýra. Pro úplnost ještě dodejme, že oba řecké koláče se připravují z filo těsta, které je podobné tomu listovému, má však svá specifika. V každém případě náš listový závin chutná výborně.
Z výše uvedených surovin připravíme 1 velký závin.
Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.
Náplň připravíme tak, že na trošce oleje osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, poté přidáme česnek a špenátové listy. Osolíme a opepříme. Podusíme. Nakonec vmícháme 1 vejce.
Odstavíme z plotny a přisypeme strouhanku.
Vmícháme na kostičky nakrájený sýr feta.
Takto připravenou náplň necháme vychladnout.
Na lehce pomoučeném vále rozválíme vychlazené těsto na délku plechu cca 30 cm a do šířky cca 25 cm.
Na rozválené těsto dáme doprostřed vychladlou náplň, po okrajích těsto potřeme rozšlehaným vejcem. Viz foto 1. Pravou stranu těsta přeložíme přes náplň a levou stranu přes pravou. Konce zmáčkneme. Pokud chceme mít těsto i uvnitř, náplň rozprostřeme po celé délce. Na pravém kraji necháme trochu místa. Těsto od levé strany zarolujeme. Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a dáme ho švem dolů, potřeme rozšlehaným vajíčkem a propícháme jehličkou. Viz foto 2.
Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C po dobu asi 25 minut, program horní a dolní ohřev. Plech se závinem vkládáme doprostřed trouby.
V průběhu pečení můžeme závin ještě jednou potřít vejcem.