Quiche se špenátem
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Slané koláče, nebo-li quiche, mají mnoho výhod – vydrží vám čerstvé několik dní a spolu s lehkým salátem vám poslouží jako skvělá lehčí večeře nebo oběd. Špenátová variace nadchne všechny příznivce této listové zeleniny a dost možná přesvědčí i některé z jejich zarytých odpůrců. Hospodyňky zase ocení rychlou a nenáročnou přípravu.
1. Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme se špetkou soli. Zapracujeme studené máslo a vejce. Prohněteme, dokud se přísady nespojí v hladké těsto.
2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny, nejlépe do druhého dne.
3. Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme suchými luštěninami (cizrna, fazole, čočka). V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 10–15 minut. Vyndáme z trouby, odstraníme papír s luštěninami a necháme vychladnout.
4. Na másle opečeme česnek nakrájený na tenké plátky, přidáme špenát, sůl a pepř a krátce podusíme. Když je špenát měkký, zalijeme ho smetanou a opět přivedeme k varu. Zahustíme škrobem, aby získal krémovou konzistenci.
5. Špenátovou směs navršíme na zchladlé těsto a povrch posypeme čerstvým sýrem. Dáme zapéct na cca 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Necháme dobře vystydnout (případně vychladit v chladničce) a až poté krájíme.