Španělské sušenky Alfajores
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Alfajores jsou takovou vzpomínkou na dobu, kdy Španělsku vládli Arabové a mandle a ořechy rostly všude, kam oko dohlédlo. A cukr byl znamením bohatství. Takže se s ním nešetřilo. Sladké sušenky slepené něčím ještě sladším krásně vyvažují hořkost silného španělského expressa.
Suroviny kromě vejce zpracujte v robotu na drobenku. Přendejte do mísy a přidejte vejce. Vznikne vláčné těsto, podobné modelíně. Vytvarujte do válečku, zabalte do potravinové fólie. Dejte odpočinout do lednice minimálně na 2 hodiny, lepší ale přes noc. Ze ztuhlého válečku nařežte cca 2 mm plátky ostrým nožem. Pečte na plechu v troubě předehřáté na 160 °C cca 15 minut dorůžova.
Poznámka
Jsou dobré i samotné, ale možno je i slepit. Původní Alfajores jsou slepované zkaramelizovaným kondenzovaným mlékem, často kozím, lze je slepovat i Nutellou.