RECEPTY ADVENI

Španělské sušenky Alfajores

Bez lepku Bez sóji

Španělské sušenky Alfajores
Kokosová mouka 250 g, DMT 31.08.2023
Hlavní přísada
Kokosová mouka 250 g, DMT 31.08.2023
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Bezlepkově peče již dlouhé roky. Vyhlášené je její bezlepkové kváskové pečení. Specializuje se na celozrnné bezlepkové pečení. Její znalosti této problematiky jsou výjimečné. Je zakladatelkou a administrátorkou FB skupiny: Pečeme a vaříme (převážně) celozrnně bez lepku. Alex je autorka unikátní Rebelské kuchařky.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Alfajores jsou takovou vzpomínkou na dobu, kdy Španělsku vládli Arabové a mandle a ořechy rostly všude, kam oko dohlédlo. A cukr byl znamením bohatství. Takže se s ním nešetřilo. Sladké sušenky slepené něčím ještě sladším krásně vyvažují hořkost silného španělského expressa.

Suroviny kromě vejce zpracujte v robotu na drobenku. Přendejte do mísy a přidejte vejce. Vznikne vláčné těsto, podobné modelíně. Vytvarujte do válečku, zabalte do potravinové fólie. Dejte odpočinout do lednice minimálně na 2 hodiny, lepší ale přes noc. Ze ztuhlého válečku nařežte cca 2 mm plátky ostrým nožem. Pečte na plechu v troubě předehřáté na 160 °C cca 15 minut dorůžova.

Poznámka

Jsou dobré i samotné, ale možno je i slepit. Původní Alfajores jsou slepované zkaramelizovaným kondenzovaným mlékem, často kozím, lze je slepovat i Nutellou.

Foto: Alexandra Brunnerová
  • recept Španělské sušenky Alfajores
  • recept Španělské sušenky Alfajores