Smažené pirožky s mákem
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na smažení
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Pirohy a pirožky. Velmi podobné názvy, ale dva zcela rozdílné pokrmy. S pirohy se setkáme například u našich slovenských sousedů. Vaří se ve vodě, jsou z bramborového těsta a plní se například tvarohem nebo brynzou. Pirožky jsou typické ruské pečené nebo smažené taštičky. Pravé vesnické ruské pirožky se pečou z kynutého těsta a plní se masovou náplní. Takové jsme si připravili ze Zelené Adveni. Podle tohoto receptu připravíme pirožky z kynutého těsta netradičně z Červené Adveni, naplníme je mákem a usmažíme.
Z 50 ml vlažného mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek.
Do mísy kuchyňského robotu prosejeme směs PASTA & GNOCCHI (tzv. ČERVENÁ), přidáme špetku soli, žloutek, olej, rum, zbývající mléko (100 ml) a připravený kvásek.
Pomocí hnětacích háků necháme ingredience zpracovávat cca 5 minut.
Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme vykynout.
Mezitím si připravíme makovou náplň. Do kastrůlku nalijeme mléko a vsypeme mák. Povaříme do zhoustnutí a přidáme malinovou marmeládu. Vše ještě chvíli povaříme. Necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozválíme na plát. Část těsta nakrájíme na čtverce, naplníme připravenou makovou směsí a to tak, že je přeložíme do trojúhelníku a okraje přitlačíme vidličkou.
Smažíme ve vyšší vrstvě oleje do růžova.
Usmažené pirožky pokládáme na papírové ubrousky, které vsáknou přebytečný tuk.
Vychladlé pirožky posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.