RECEPTY ADVENI

Smažené pirožky s mákem

Bez lepku Bez sóji

Smažené pirožky s mákem
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na smažení

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pirohy a pirožky. Velmi podobné názvy, ale dva zcela rozdílné pokrmy. S pirohy se setkáme například u našich slovenských sousedů. Vaří se ve vodě, jsou z bramborového těsta a plní se například tvarohem nebo brynzou. Pirožky jsou typické ruské pečené nebo smažené taštičky. Pravé vesnické ruské pirožky se pečou z kynutého těsta a plní se masovou náplní. Takové jsme si připravili ze Zelené Adveni. Podle tohoto receptu připravíme pirožky z kynutého těsta netradičně z Červené Adveni, naplníme je mákem a usmažíme.

Z 50 ml vlažného mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek.

Do mísy kuchyňského robotu prosejeme směs PASTA & GNOCCHI (tzv. ČERVENÁ), přidáme špetku soli, žloutek, olej, rum, zbývající mléko (100 ml) a připravený kvásek.

Pomocí hnětacích háků necháme ingredience zpracovávat cca 5 minut.

Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme vykynout.

Mezitím si připravíme makovou náplň. Do kastrůlku nalijeme mléko a vsypeme mák. Povaříme do zhoustnutí a přidáme malinovou marmeládu. Vše ještě chvíli povaříme. Necháme vychladnout.

Vykynuté těsto rozválíme na plát. Část těsta nakrájíme na čtverce, naplníme připravenou makovou směsí a to tak, že je přeložíme do trojúhelníku a okraje přitlačíme vidličkou.

Smažíme ve vyšší vrstvě oleje do růžova.

Usmažené pirožky pokládáme na papírové ubrousky, které vsáknou přebytečný tuk.

Vychladlé pirožky posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Smažené pirožky s mákem
  • recept Smažené pirožky s mákem
  • recept Smažené pirožky s mákem