RECEPTY ADVENI

Smažené květy s marmeládou

Bez lepku Bez sóji

Smažené květy s marmeládou
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na smažení

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Uvádí se, že v přírodě existuje více než sto druhů jedlých květů. Údajně k nim patří květ begónie, pampelišky, šalvěje, sedmikrásky, ibišku, macešky, … Jsou krásné, voňavé a ještě chutné. Avšak pozor, řada květů je naopak jedovatých. S těmito květy podle Ivy Vašátkové nepochybíte nikdy. Jsou krásné, voňavé a prudce jedlé!

V míse kuchyňského robotu smícháme vlažné máslo, vejce, sušené droždí, cukr krupici, špetku soli a vlažné mléko.

Pak přisypeme směs PASTA & GNOCCHI (tzv. ČERVENÁ) a opět zamícháme.

Nakonec přilijeme olej a pomocí hnětacích háků necháme ingredience zpracovávat cca 5 minut.

Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných bochánků.

Z pečícího papíru si nastříháme 8 čtverců. Na každý čtverec položíme bochánek, který rukama mírně roztáhneme a navrch přitlačíme malou skleničku. Kolem skleničky uděláme 8 až 9 zářezů, ze kterých přimáčknutím utvoříme (vytvarujeme) jednotlivé lístečky. Viz foto.

Skleničku odděláme a květy i s papírem přeneseme na pánev s rozpáleným olejem. Papír s květem ponoříme do oleje, jeden okraj přidržujeme, abychom se nespálili, a stěrkou opatrně posunujeme květ do oleje. Květy během smažení otočíme. Smažíme do růžova.

Hotové květy přeneseme na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný olej.

Zdobíme marmeládou a posypeme moučkovým cukrem.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Smažené květy s marmeládou
  • recept Smažené květy s marmeládou
  • recept Smažené květy s marmeládou