Slunečnicový koláč
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Na polevu
Pracovní postup
Jednoduchý, neuvěřitelně vláčný a chuťově skvělý moučník nejen k nedělní kávě.
Nejprve promícháme všechny sypké suroviny, poté přilijeme olej a po částech přiléváme vodu a metličkou nebo šlehačem vypracujeme ne příliš řídké, ale snadno roztíratelné těsto. Na závěr vmícháme 2/3 slunečnicových semínek. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 25 minut. Necháme krátce vychladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se koláč odspodu nezapařil.
Zatímco koláč chladne, připravíme si polevu. Všechny suroviny připravíme do mističky nebo rendlíčku a za stálého míchání rozpustíme, nejlépe ve vodní lázni. Polevu rozetřeme na vychladlý koláč a necháme chvíli ztuhnout. Když je poleva již pevnější, ale ne zcela ztuhlá, posypeme povrch zbylými slunečnicovými semínky a necháme ztuhnout.

