RECEPTY ADVENI

Slaný kynutý cop se šunkou a sýrem

Bez lepku Bez sóji

Slaný kynutý cop se šunkou a sýrem
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tento nadýchaný cop sice připomíná vánočku, protože pečivo ze Zelené Adveni skutečně kyne jedna báseň, ale chuťově je vánočce na hony vzdálen. Díky náplni ze šunky a sýra si na něm pochutnáte jen tak, avšak poslouží i jako výborný doplněk k zeleninovým salátům.

Do skleničky nalijeme 150 ml vlažné vody, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

V míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, sůl, rozpuštěné sádlo (nebo olej), zbytek vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat cca 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout zhruba 50 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a překládáním ho propracujeme. Pak těsto rozdělíme na třetiny. Každou třetinu rozválíme na obdélník dlouhý asi 25 cm. Do středu každého obdélníku naklademe plátky šunky a sýra a pak těsto zavineme do válečku. Takto si připravíme všechny tři části těsta, získáme tedy tři válečky, ze kterých upleteme cop.

Cop přeložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme ho rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 10 minut se zapařením, které docílíme tak, že na dno trouby položíme starý plech a do něj nalijeme vřící vodu. Po 10 minutách plech s vodou vytáhneme, teplotu stáhneme na 190 °C a dopékáme ještě dalších 30–35 minut.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Slaný kynutý cop se šunkou a sýrem
  • recept Slaný kynutý cop se šunkou a sýrem
  • recept Slaný kynutý cop se šunkou a sýrem
  • recept Slaný kynutý cop se šunkou a sýrem