Skořicoví šneci
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na náplň
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Věděli jste, že skořicoví šneci mají svůj svátek? Slaví ho 4. října ve Švédsku, kde jsou považování za nejoblíbenější sladké pečivo. Tak se uvádí na stránkách Skandinávského domu. Dále se zde dozvídáme, že švédsky se toto pečivo nazývá kanelbulle a jeho obliba sahá do 20. let 20. století, kdy ale patřil na stůl spíše majetnějších vrstev obyvatelstva. Jeho konzumace se rozšířila i do ostatních vrstev po 2. světové válce, kdy se zlepšila ekonomická situace. Rozšíření pomohlo i hojné pití kávy, které je ve Švédsku tradičně spojeno s podáváním sladkého pečiva. Dnes je kanelbulle ve Švédsku doslova fenomén a setkáme se s ním ve školních jídelnách, kavárnách, ale i v obchodech s potravinami, kde se prodává i jako mražený polotovar. Tato sladkost nesmí chybět ani na dětských oslavách, kde se podává: „Šťáva a šneci pro děti!“ U nás je takovým symbolem domova bábovka, ve Švédsku jsou to právě skořicoví šneci. Vyzkoušejte tento švédský fenomén v bezlepkové variantě podle našeho receptu.
Z výše uvedených surovin připravíme 12 menších skořicových šneků.
Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, vejce, sůl, zbytek mléka a cukru, kvásek a po chvilce míchání i změklé máslo. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a několikrát ho přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí.
Vykynuté těsto lehce podsypeme a vyválíme obdélník asi 30 x 40 cm. Při válení občas zkontrolujeme, jestli se těsto nepřilepilo, případně trošku podsypáváme.
Mezitím si připravíme náplň. V misce promícháme cukr se skořicí. Cukr se skořicí utřeme s máslem a vzniklou směs natřeme v tenké vrstvě na celý povrch vyváleného těsta.
Těsto opatrně srolujeme po delší straně. Výsledný váleček můžeme trošku srazit k sobě, aby měl těch cca 40 cm, protože při rolování se mohl trochu natáhnout.
Váleček nakrájíme na 12 koleček, které budou mít něco přes 3 cm na výšku. Krájíme nejlépe tenkou nití, těsto se nezmáčkne a nedeformuje. Utrhneme si delší nit, zajedeme s ní pod váleček těsta tak, abychom posunovali nit pouze po stole a nekrájeli si tak těsto zespodu, konce nahoře nad těstem zkřížíme a utahujeme kříž, dokud neprojede těstem a nit se nenarovná. Každé odkrojené kolečko ihned přendáme na plech vyložený pečícím papírem a srovnáme, aby bylo pěkně kulaté.
Kolečka postříkáme vodou z rozprašovače a plech zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se jich nedotýkala. Necháme na teplém místě kynout cca 20 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 230 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.
Poté šneky potřeme směsí rozšlehaného vejce s mlékem a vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.
Pečeme cca 7 minut. Poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech a teplotu stáhneme na 200 °C. Můžeme šneky ještě jednou potřít směsí vejce s mlékem a dopékáme cca 15–20 minut.
Upečené šneky necháme vychladnout na mřížce.