Šimlová rýže
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Pracovní postup
Rýži jen lehce opláchneme, abychom ji zbavili případných nečistot, ale zachovali část škrobu, který má na svém povrchu. Poté ji zalijeme mlékem a pod pokličkou vaříme na nejnižším plameni 15 minut. Ke konci vaření kontrolujeme, jestli má rýže dostatek tekutiny, a případně dolijeme trochu mléka nebo vody. Vmícháme mletý mák, kokos a konopné semínko a za stálého míchání dvě minuty společně povaříme. Podle potřeby dolijeme ještě trochu tekutiny, abychom dosáhli kašovité konzistence. Osladíme podle chuti a ihned podáváme.
Poznámka
Když jsem byla malá, měla maminka v kalendáři recept na šimlové koláče, do kterých se jako nádivka míchal tvaroh s mákem. Tenkrát se mi ten název moc líbil a dnes jsem si ho vybavila, když jsem se tak dívala na svou strakatou rýži. Kromě toho, že je kaše krásně barevná, dodá nám spoustu vápníku (z máku) a hořčíku (z konopného semínka).