RECEPTY ADVENI

Semínkové podmáslové bulky ze směsi DELIKATES

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Semínkové podmáslové bulky ze směsi DELIKATES

Hlavní přísady

Bezlepkový chléb DELIKATES se směsí semínek
Bezlepkový chléb DELIKATES se směsí semínek
Koupit
Droždí 100 g bezlepkové
Droždí 100 g bezlepkové
Koupit
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Z výše uvedeného množství připravíme 10 bulek.

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme droždí a cukr. Zamícháme a necháme cca 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.

Ve velké míse, ideálně od robota, smícháme směs DELIKATES, zbývající vodu (150 ml), olej, kysané podmáslí a vzešlý kvásek a vymícháme hladké těsto. Mícháme minimálně 5 minut. Vznikne těsto, které bude řidší, než jak jsme zvyklí u těsta na chléb DELIKATES.

Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme na teplém místě kynout cca 60 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, kde ho zpracujeme pomocí stěrky tzv. překládáním. Tzn., že těsto ohneme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát zopakujeme.

Zpracované těsto rozdělíme na 10 stejně velkých dílků. Z každého dílku pomoučenýma rukama vytvarujeme kuličku - bulku. Všechny bulky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, “zastříkneme” je vodou z rozprašovače, opatrně přikryjeme potravinářskou fólií (tak, aby se fólie těsta přímo nedotýkala a nepřilepila se na něj) a necháme ještě 40 minut kynout.

Mezitím troubu rozpálíme na 230 °C a na spodní rošt umístíme starý plech. Na starý plech nalijeme cca 1 l vody a troubu tak zapáříme.

Vykynuté bulky znovu „zastříkneme” vodou z rozprašovače a vložíme opatrně do trouby rozálené na 230 °C, s párou pečeme 15 minut, program horní a dolní ohřev.

Po 15 minutách vytáhneme plech se zbytkem vody (pozor, je horoucí) a troubu vyvětráme. Teplotu snížíme na 200 °C a pečeme ještě cca 25 minut do zezlátnutí.

Upečené bulky přendáme na mřížku, kde je necháme vychladnout.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Semínkové podmáslové bulky ze směsi DELIKATES
  • recept Semínkové podmáslové bulky ze směsi DELIKATES