Semínkové podmáslové bulky ze směsi DELIKATES
Bez lepku Bez vajec Bez sóji
Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Z výše uvedeného množství připravíme 10 bulek.
Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme droždí a cukr. Zamícháme a necháme cca 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.
Ve velké míse, ideálně od robota, smícháme směs DELIKATES, zbývající vodu (150 ml), olej, kysané podmáslí a vzešlý kvásek a vymícháme hladké těsto. Mícháme minimálně 5 minut. Vznikne těsto, které bude řidší, než jak jsme zvyklí u těsta na chléb DELIKATES.
Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme na teplém místě kynout cca 60 minut.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, kde ho zpracujeme pomocí stěrky tzv. překládáním. Tzn., že těsto ohneme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát zopakujeme.
Zpracované těsto rozdělíme na 10 stejně velkých dílků. Z každého dílku pomoučenýma rukama vytvarujeme kuličku - bulku. Všechny bulky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, “zastříkneme” je vodou z rozprašovače, opatrně přikryjeme potravinářskou fólií (tak, aby se fólie těsta přímo nedotýkala a nepřilepila se na něj) a necháme ještě 40 minut kynout.
Mezitím troubu rozpálíme na 230 °C a na spodní rošt umístíme starý plech. Na starý plech nalijeme cca 1 l vody a troubu tak zapáříme.
Vykynuté bulky znovu „zastříkneme” vodou z rozprašovače a vložíme opatrně do trouby rozálené na 230 °C, s párou pečeme 15 minut, program horní a dolní ohřev.
Po 15 minutách vytáhneme plech se zbytkem vody (pozor, je horoucí) a troubu vyvětráme. Teplotu snížíme na 200 °C a pečeme ještě cca 25 minut do zezlátnutí.
Upečené bulky přendáme na mřížku, kde je necháme vychladnout.