Semínkové bagety
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Z výše uvedeného množství připravíme 3 bagety.
V míse promícháme všechny sypké suroviny, následně přidáme vlažné mléko a hněteme minimálně 5 minut do hladka, ideálně ručním hnětačem nebo v robotu. Úplně nakonec vmícháme rozpuštěné vychladlé máslo a důkladně zapracujeme.
Těsto necháme kynout na teplém místě cca 45 minut. Můžeme použít troubu vyhřátou na 30–40 °C.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, kde jej zpracujeme tzv. překládáním. Těsto ohneme od okraje ke středu, otočíme o 90°, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90°. Tento postup několikrát zopakujeme. Těsto viditelně zpevní.
Na závěr těsto rozdělíme na 3 stejné díly a vytvarujeme do tvaru válečku. Hotové válečky naskládáme na speciální plech na pečení baget vyložený pečícím papírem. Pokud nemáme, můžeme použít i klasický plech, na kterém si z pečícího papíru vytvoříme jakási korýtka, aby nám bagety kynuly do výšky a ne do šířky. Tato korýtka před pečením roztáhneme.
Bagety zastříkneme vodou z rozprašovače, plech přikryjeme igelitem tak, aby se baget nedotýkal, a necháme kynout 30 minut při pokojové teplotě.
Troubu nahřejeme na maximum, na spodní rošt si dáme „starý“ plech (pokud máte troubu s párou, postupujte tak, jak jste zvyklí).
Nakynuté bagety nařežeme, znovu zastříkneme vodou a posypeme semínky. Plech s bagetami vložíme do rozpálené trouby a do „starého“ plechu na spodním roštu vlijeme cca 0,5 litru horké vody. POZOR na vzniklou páru! Troubu rychle zavřeme.
Na maximum pečeme 10 minut.
Následně troubu vyvětráme, vyndáme „starý“ plech a snížíme teplotu na 175 °C. Dopékáme cca 25 až 30 minut do zlatova. Doba pečení je pouze orientační, každý musí postupovat dle zkušeností s vlastní troubou.
Upečené bagety přendáme na mřížku, kde je necháme úplně vychladnout.