RECEPTY ADVENI

Semínkové bagety

Bez lepku Bez sóji

Semínkové bagety

Hlavní přísady

Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES 750 g
Koupit
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Koupit
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Z výše uvedeného množství připravíme 3 bagety.

V míse promícháme všechny sypké suroviny, následně přidáme vlažné mléko a hněteme minimálně 5 minut do hladka, ideálně ručním hnětačem nebo v robotu. Úplně nakonec vmícháme rozpuštěné vychladlé máslo a důkladně zapracujeme.

Těsto necháme kynout na teplém místě cca 45 minut. Můžeme použít troubu vyhřátou na 30–40 °C.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, kde jej zpracujeme tzv. překládáním. Těsto ohneme od okraje ke středu, otočíme o 90°, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90°. Tento postup několikrát zopakujeme. Těsto viditelně zpevní.

Na závěr těsto rozdělíme na 3 stejné díly a vytvarujeme do tvaru válečku. Hotové válečky naskládáme na speciální plech na pečení baget vyložený pečícím papírem. Pokud nemáme, můžeme použít i klasický plech, na kterém si z pečícího papíru vytvoříme jakási korýtka, aby nám bagety kynuly do výšky a ne do šířky. Tato korýtka před pečením roztáhneme.

Bagety zastříkneme vodou z rozprašovače, plech přikryjeme igelitem tak, aby se baget nedotýkal, a necháme kynout 30 minut při pokojové teplotě.

Troubu nahřejeme na maximum, na spodní rošt si dáme „starý“ plech (pokud máte troubu s párou, postupujte tak, jak jste zvyklí).

Nakynuté bagety nařežeme, znovu zastříkneme vodou a posypeme semínky. Plech s bagetami vložíme do rozpálené trouby a do „starého“ plechu na spodním roštu vlijeme cca 0,5 litru horké vody. POZOR na vzniklou páru! Troubu rychle zavřeme.

Na maximum pečeme 10 minut.

Následně troubu vyvětráme, vyndáme „starý“ plech a snížíme teplotu na 175 °C. Dopékáme cca 25 až 30 minut do zlatova. Doba pečení je pouze orientační, každý musí postupovat dle zkušeností s vlastní troubou.

Upečené bagety přendáme na mřížku, kde je necháme úplně vychladnout.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Semínkové bagety