Sádlové růžičky
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Růžičky mohou být rudé, bílé, žluté, dokonce černé a také… sádlové! Pokud jsou rudé růže symbolem horoucí lásky, žluté symbolem žárlivosti, bílé signalizují milostné soužení a černé mystiku, co asi znamenají růžičky sádlové? Jedno jediné. Vynikající originální občerstvení pro vzácné návštěvy.
U servírování můžete tajuplně zmínit, že ve středověkých klášterech byla nad stolem zavěšována růže na znamení toho, že obsah rozmluvy zůstane v tajnosti. Latinské rčení „sub rosa“ (pod růžemi) tak značí důvěrné sdělení.
Do skleničky nalijeme 150 ml z celkového množství vlažné vody, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme čerstvé droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
V míse kuchyňského robotu smícháme směs BREADS & BAGUETTES (tzv. MODROU), sůl, rozpuštěné sádlo (nebo olej), zbývajících 250 ml vlažné vody a připravený kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme ingredience zpracovávat cca 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout zhruba 50 minut.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a překládáním ho propracujeme. Pak těsto rozválíme na kolo vysoké asi 2 cm. Skleničkou z něj vykrajujeme kolečka. Vždy 3 kolečka skládáme za sebe a navrch položíme plátek anglické slaniny. Kolečka se slaninou srolujeme, vzniklou „roládku“ uprostřed překrojíme a tím vytvoříme vždy 2 růžičky [viz foto 2, 3].
Růžičky poskládáme do olejem vymazané keramické misky, pomašlujeme je rozpuštěným sádlem a také rozšlehaným žloutkem. Necháme kynout cca 20 minut [viz foto 4].
Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 10 minut se zapařením, které docílíme tak, že na dno trouby položíme starý plech a do něj nalijeme vařící vodu. Po 10 minutách plech s vodou vytáhneme, teplotu stáhneme na 190 °C a dopékáme ještě dalších 5–10 minut.