Rychlé rebelské keksy
Bez lepku Bez vajec Bez sóji
Ingredience
Pracovní postup
Tyto krekry se inspirují ve skandinávských Rågkex – krekrech z celozrnné žitné a celozrnné pšeničné mouky. Tato naše bezlepková, avšak o nic méně celozrnná variace, je jejich velice uspokojivou náhradou. Skandinávci těmito krekry doprovází především kozí sýry, uzrálé tvrdé sýry, nebo sýry s modrou plísní, jejichž chuť ještě podtrhnou. Výborné jsou však i s obyčejným máslem. Inspirováno Stanley Ginsbergem, The Rye Baker: Rågkex.
Z výše uvedených surovin připravíme 28 keksů o průměru 8 cm.
Teplem vlastních rukou rozemneme máslo se směsí REBEL a připravíme tak drobenku.
K drobence přisypeme prášek do pečiva a sůl a přilijeme mléko.
Vše smícháme a uhněteme mírně lepivé těsto, které na vále propracujeme, a pak necháme 10 až 20 minut odpočinout.
Jakmile těsto mírně ztuhne, vyválíme plát o tloušťce cca 1 cm a třeba skleničkou vykrajujeme kolečka. (Máme-li, samozřejmě můžeme použít vykrajovátko na koblihy.)
Kolečka propícháme vidličkou a na povrchu potřeme olejem.
Uložíme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 12–15 minut, dokud nezačnou na povrchu růžovět.
Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.