Růžicový kynutý koláč
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Tento recept je pro praktické hospodyňky, ale také pro ty, které mají doma nenasytné strávníky, nebo milovníky máku. Totiž, pokud množství veškerých ingrediencí zdvojnásobíte, kromě efektního růžicovitého kynutého koláče, upečete taky tzv. makové švýcarky. Neboli z jednoho druhu těsta a jednoho druhu náplně získáte 2 moučníky.
Z mléka, lžičky cukru a droždí necháme v teple vzejít kvásek.
V míse kuchyňského robotu smícháme Bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS se zbytkem cukru, solí a bambusovou vlákninou. Přidáme vanilkový cukr, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, žloutek a vzešlý kvásek.
V robotu vypracujeme vláčné těsto (necháme hníst alespoň pět minut). Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím si připravíme makovou náplň tak, že v kastrolku za stálého míchání svaříme mléko s cukrem, mletým mákem, povidly, skořicí a máslem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a překládáním ho propracujeme.
(Pokud jste si připravili těsto na 2 moučníky, teď je ten moment, kdy si půlku oddělíme a necháme stranou.)
Z těsta vyválíme obdélník, potřeme ho makovou náplní, na kterou poklademe brusinky máčené v rumu. Zavineme do rolády.
Roládu nakrájíme na šneky široké 6 cm. Šneky poskládáme do sádlem vymaštěné malé dortové formy (o průměru 24 cm), řeznou stranou nahoru. Necháme ještě 30 minut kynout.
Pečeme na 180 °C, 35–45 minut.
Ještě horký koláč několikrát potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu.
Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem.