RECEPTY ADVENI

Růžicový kynutý koláč

Bez lepku Bez sóji

Růžicový kynutý koláč
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tento recept je pro praktické hospodyňky, ale také pro ty, které mají doma nenasytné strávníky, nebo milovníky máku. Totiž, pokud množství veškerých ingrediencí zdvojnásobíte, kromě efektního růžicovitého kynutého koláče, upečete taky tzv. makové švýcarky. Neboli z jednoho druhu těsta a jednoho druhu náplně získáte 2 moučníky.

Z mléka, lžičky cukru a droždí necháme v teple vzejít kvásek.

V míse kuchyňského robotu smícháme Bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS se zbytkem cukru, solí a bambusovou vlákninou. Přidáme vanilkový cukr, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, žloutek a vzešlý kvásek.

V robotu vypracujeme vláčné těsto (necháme hníst alespoň pět minut). Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě vykynout.

Mezitím si připravíme makovou náplň tak, že v kastrolku za stálého míchání svaříme mléko s cukrem, mletým mákem, povidly, skořicí a máslem.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a překládáním ho propracujeme.

(Pokud jste si připravili těsto na 2 moučníky, teď je ten moment, kdy si půlku oddělíme a necháme stranou.)

Z těsta vyválíme obdélník, potřeme ho makovou náplní, na kterou poklademe brusinky máčené v rumu. Zavineme do rolády.

Roládu nakrájíme na šneky široké 6 cm. Šneky poskládáme do sádlem vymaštěné malé dortové formy (o průměru 24 cm), řeznou stranou nahoru. Necháme ještě 30 minut kynout.

Pečeme na 180 °C, 35–45 minut.

Ještě horký koláč několikrát potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu.

Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Růžicový kynutý koláč
  • recept Růžicový kynutý koláč
  • recept Růžicový kynutý koláč