RECEPTY ADVENI

Roláda Red Velvet plněná bílou ganache

Bez lepku Bez sóji

Roláda Red Velvet plněná bílou ganache

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na potření korpusu

Na ganache

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Red Velvet bývá považovaný za krále dortů. Vínově červený piškot prokládaný bělostným krémem má v sobě zkrátka něco majestátního. A nejinak je tomu u této rolády. Vykouzlit rudý sametový piškot pro vás bude s naší fialovou směsí hračka. Pak už jen stačí naplnit jej jemnou a slaďounkou „ganache“ a užívat si obdivné povzdechy stolovníků. Že vám slovo „ganache“ nic neříká? Nevadí, klidně si za něj dosaďte „božský smetanovo-čokoládový krém“. Na výsledku to nic nezmění!

Začneme přípravou ganache, abychom ji před použitím mohli nechat dostatečně dlouho vychladit v lednici.

Bílou čokoládu nalámeme na malé kousky a dáme na cca 20 vteřin do mikrovlnné trouby rozpustit.

Smetanu ohřejeme v kastrůlku.

Horkou smetanu vlijeme do misky s čokoládou a mícháme tak dlouho, až se čokoláda rozpustí a směs zhoustne.

Pak přidáme povolené nakrájené máslo a vyšleháme.

Ganache vložíme na alespoň 2 hodiny do lednice, aby ztuhla.

Před plněním rolády ji znovu vyšleháme.

Plát rolády připravíme takto.

Žloutky oddělíme od bílků.

V robotu vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Během šlehání přidáme lžičku oleje.

Dále přidáme červenou gelovou potravinářskou barvu a šleháme tak dlouho, až se červená barva důkladně promíchá se žloutkovou hmotou. Šleháme na nejnižší obrátky.

Bílky vyšleháme dotuha.

Pomocí stěrky opatrně bílkový sníh vmícháme do žloutkové hmoty. Stěrkou směs jakoby „obracíme“, až dojde k důkladnému promíchání.

Smícháme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ), kakao, sůl a kypřicí prášek, a po částech je opět pomocí stěrky vmícháme do hmoty. Vznikne nadýchané těsto.

Na závěr v malé mističce smícháme sodu s octem. Vznikne pěna, kterou přidáme do těsta a stěrkou jemně vše promícháme.

Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem. Uhladíme ho „dortovou kartou“ a několikrát bouchneme plechem o stůl, aby popraskaly bublinky, které se v těstě vytvořily. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 10–12 minut, program horkovzduch.

Upečený korpus převrátíme na druhý plech vyložený pocukrovanou utěrkou. Opatrně odděláme pečící papír a ještě teplý korpus pomocí utěrky srolujeme do rolády a v utěrce ho necháme vychladnout.

Vychladlý plát potřeme jahodovou marmeládou a ganache (kterou jsme po vytažení z lednice znovu vyšlehali). Opatrně srolujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a dáme vychladit do lednice na alespoň dvě hodiny.

Vychlazenou roládu můžeme pocukrovat a ozdobit lyofilizovanými jahodami.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Roláda Red Velvet plněná bílou ganache
  • recept Roláda Red Velvet plněná bílou ganache
  • recept Roláda Red Velvet plněná bílou ganache
  • recept Roláda Red Velvet plněná bílou ganache