RECEPTY ADVENI

Roláda punčová s jahodou marmeládou

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Roláda punčová s jahodou marmeládou

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na 1. (tj. větší) plát

Na 2. (tj. menší) plát

Na náplň

Na polevu

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pokud vaše volba v cukrárně vždy padne na punčový dort, pak si zamilujete i tuto roládu. Pro tentokrát zapomeňte na krém. Roládu tvoří dva nadýchané piškoty svinuté do sebe, přičemž menší z nich je bohatě zvlhčený punčovým rozvarem. Samozřejmě nesmí chybět pikantní marmeláda a štědrá vrstva barevné cukrové polevy. V rámci zachování duševního zdraví doporučujeme u tohoto receptu nepočítat spotřebovaná vejce ani množství použitého cukru.

Nejdříve si připravíme první – větší plát.

Žloutky oddělíme od bílků.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a zatím ponecháme stranou.

Žloutky s cukrem vyšleháme v robotu do pěny.

Směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) smícháme s kypřicím práškem a přidáme ji do žloutkové pěny a šleháme do zhoustnutí.

Pak do vzniklé hmoty opatrně stěrkou přidáváme ušlehaný bílkový sníh. Stěrkou napěněnou hmotu jemně mícháme. Vznikne nadýchané těsto.

Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem a stejnoměrně ho rozetřeme do tvaru obdélníku. Několikrát bouchneme plechem o stůl, aby popraskaly bublinky, které se v těstě vytvořily. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 14–16 minut, až je korpus růžový. Zvolíme program horkovzduch.

Upečený korpus převrátíme na druhý plech vyložený pocukrovanou utěrkou. Opatrně odděláme pečící papír a ještě teplý korpus pomocí utěrky srolujeme do rolády a v utěrce ho necháme vychladnout.

Nyní si zcela stejně, avšak z menšího množství ingrediencí, připravíme druhý – menší plát.

Vychladlý větší plát potřeme jahodovou marmeládou a na ni pak položíme vychladlý druhý – menší plát.

Menší plát potřeme punčovým rozvarem a marmeládou. Punčový rozvar připravíme tak, že povaříme cukr krupici, vodu, rum, punčové aroma a pár kapek červené potravinářské barvy. Vaříme, dokud se cukr úplně nerozpustí.

Opatrně srolujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a dáme vychladit do lednice nejlépe na 12 hodin.

Vychlazenou roládu polijeme červenou cukrovou polevou. Tu připravíme tak, že cukr moučka, vodu, rum, punčové aroma, citronovou šťávu a pár kapek červené potravinářské barvy v misce vyšleháme do hladka.

Pak roládu pomocí cukrářského sáčku dozdobíme rozpuštěnou čokoládou a opět dáme na hodinu chladit do lednice.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Roláda punčová s jahodou marmeládou
  • recept Roláda punčová s jahodou marmeládou