RECEPTY ADVENI

Roláda pomerančová s mascarpone a šlehačkou

Bez lepku Bez sóji

Roláda pomerančová s mascarpone a šlehačkou
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na glazované pomeranče

Na náplň

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Autorka receptu se nechala inspirovat receptem Orange roll cake, avšak upravila poměry a recept převedla do bezlepkové varianty.

Máte rádi cukrářské výzvy? Pak zbystřete! Tenhle moučník asi nebudete péct každý víkend, ale pokud se občas chcete blýsknout před návštěvou, je rozhodně tím pravým. Základem jsou glazované pomeranče, které na povrchu rolády vykouzlí úchvatné obrazce. Zajímavý je i piškot rolády, který se připravuje obdobně jako odpalované těsto a peče se ve vodní lázni. Toto malé umělecké dílko už pak stačí jen naplnit svěžím tvarohovým krémem odlehčeným mascarpone a šlehanou smetanou.

Nejdříve si připravíme pomeranče.
Řádně je omyjeme teplou vodou s trochou octa a nakrájíme je na silnější plátky (cca 0,5 cm).

Cukr s vodou svaříme do konzistence sirupu.

Do cukrového sirupu vložíme pomeranče a povaříme je do změknutí.

Uvařené plátky pomeranče osušíme a vyskládáme je na dno plechu vyloženého pečícím papírem (viz foto).

Sirup si ještě ponecháme stranou na později.

Do menšího hrnce vložíme máslo a nalijeme 70 ml mléka. Na mírném ohni vaříme, dokud se máslo nerozpustí. Hrnec odstavíme mimo oheň, přidáme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) a stěrkou řádně promícháme, až se těsto spojí v hroudu. Pak těsto ještě chvíli zahříváme na mírném ohni, dokud se nezačne tvořit tenký „film“.

Následně těsto přendáme do mísy a necháme ho mírně zchladnout. K těstu postupně přidáme 4 žloutky a jedno celé vejce. Zapracováváme je stěrkou, nepoužíváme šlehač. Hotové žloutkové těsto přikryjeme fólií a necháme ho odpočinout.

Připravíme si bílkový sníh.
V robotu vyšleháme dotuha 4 bílky a postupně k nim zašleháme cukr krupici.

Zbylé mléko (50 ml) ohřejeme na 45 °C a po částech ho pomocí stěrky vmícháme do odpočatého žloutkového těsta.

Pak opatrným „obracením“ pomocí stěrky smícháme žloutkové těsto s bílkovým sněhem. Vznikne nám nadýchané těsto.

Těsto přelijeme na plech vystlaný plátky pomerančů a jemně stejnoměrně uhladíme. Plech s těstem vložíme do většího plechu, který naplníme do půlky vařící vodou. V horké lázni pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 35 až 40 minut.

Mezitím si připravíme krém. Smícháme mascarpone, tvaroh a moučkový cukr a vyšleháme. Zvlášť vyšleháme smetanu a tu pak jemně vmícháme k mascarpone s tvarohem a cukrem.

Po upečení plech s piškotem vyděláme z většího plechu s vodou, pokryjeme pečícím papírem a pomocí velkého prkýnka nebo jiného plechu překlopíme tak, že pomeranče jsou nyní nahoře. Pomeranče pomocí peroutky potřeme sirupem, který jsme si ponechali stranou, překryjeme potravinovou fólií a znovu otočíme, nyní máme nahoře piškot.

Piškot natřeme připraveným krémem, srolujeme do rolády, omotáme fólií a dáme do lednice vychladit.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Roláda pomerančová s mascarpone a šlehačkou
  • recept Roláda pomerančová s mascarpone a šlehačkou
  • recept Roláda pomerančová s mascarpone a šlehačkou
  • recept Roláda pomerančová s mascarpone a šlehačkou