Roláda perníková s karamelovou náplní
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na náplň
Na dokončení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Máloco dovede tak příjemně provonět domácnost a navodit pohodovou atmosféru, jako právě perníkové koření. Pokud nechcete čekat až na advent, upečte si k nedělní kávičce perníkovou roládu. Ta naše je plněná lahodným karamelovým krémem, který připravíte doslova během chviličky. Zajímavá je jeho kombinace se sušeným ovocem. Výsledek potěší vaše chuťové pohárky a zaručeně zklidní rozbouřené nervy. Vyzkoušeno na vlastní nervové soustavě!
Žloutky oddělíme od bílků.
V robotu vyšleháme bílky na tuhý sníh.
Poté do sněhu zašleháme jeden žloutek po druhém. Šleháme na nízkých obrátkách.
Následně do vaječné hmoty zašleháme po částech cukr, olej a ocet.
Smícháme suché ingredience – směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ), kypřicí prášek, perníkové koření a kakao a po částech je vmícháme stěrkou. Vznikne nadýchané těsto.
Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem. Uhladíme ho „dortovou kartou“ a několikrát bouchneme plechem o stůl, aby popraskaly bublinky, které se v těstě vytvořily.
Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 15–20 minut, program horkovzduch.
Mezitím si připravíme krém. Kondenzované karamelové mléko vyšleháme s povoleným máslem. (Pozor, obě suroviny musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Pokud se přece jen vytvoří hrudky, mísu s krémem ponoříme na chvíli do horké vody a potom krém vyšleháme znovu). Krém dáme vychladit do lednice.
Upečený korpus převrátíme na druhý plech vyložený pocukrovanou utěrkou. Opatrně odděláme pečící papír a ještě teplý korpus pomocí utěrky srolujeme do rolády a v utěrce ho necháme vychladnout.
Vychladlý plát potřeme karamelovým krémem a posypeme ho sušeným ovocem. Opatrně srolujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a dáme vychladit do lednice na alespoň dvě hodiny.
Vychlazenou roládu zdobíme čokoládou a ovocem.