RECEPTY ADVENI

Roláda perníková s karamelovou náplní

Bez lepku Bez sóji

Roláda perníková s karamelovou náplní

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Bezlepkové perníkové koření
Bezlepkové perníkové koření
Koupit
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na náplň

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Máloco dovede tak příjemně provonět domácnost a navodit pohodovou atmosféru, jako právě perníkové koření. Pokud nechcete čekat až na advent, upečte si k nedělní kávičce perníkovou roládu. Ta naše je plněná lahodným karamelovým krémem, který připravíte doslova během chviličky. Zajímavá je jeho kombinace se sušeným ovocem. Výsledek potěší vaše chuťové pohárky a zaručeně zklidní rozbouřené nervy. Vyzkoušeno na vlastní nervové soustavě!

Žloutky oddělíme od bílků.

V robotu vyšleháme bílky na tuhý sníh.

Poté do sněhu zašleháme jeden žloutek po druhém. Šleháme na nízkých obrátkách.

Následně do vaječné hmoty zašleháme po částech cukr, olej a ocet.

Smícháme suché ingredience – směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ), kypřicí prášek, perníkové koření a kakao a po částech je vmícháme stěrkou. Vznikne nadýchané těsto.

Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem. Uhladíme ho „dortovou kartou“ a několikrát bouchneme plechem o stůl, aby popraskaly bublinky, které se v těstě vytvořily.

Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 15–20 minut, program horkovzduch.

Mezitím si připravíme krém. Kondenzované karamelové mléko vyšleháme s povoleným máslem. (Pozor, obě suroviny musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Pokud se přece jen vytvoří hrudky, mísu s krémem ponoříme na chvíli do horké vody a potom krém vyšleháme znovu). Krém dáme vychladit do lednice.

Upečený korpus převrátíme na druhý plech vyložený pocukrovanou utěrkou. Opatrně odděláme pečící papír a ještě teplý korpus pomocí utěrky srolujeme do rolády a v utěrce ho necháme vychladnout.

Vychladlý plát potřeme karamelovým krémem a posypeme ho sušeným ovocem. Opatrně srolujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a dáme vychladit do lednice na alespoň dvě hodiny.

Vychlazenou roládu zdobíme čokoládou a ovocem.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Roláda perníková s karamelovou náplní
  • recept Roláda perníková s karamelovou náplní