Roláda mechová se šlehačkou a mascarpone
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na potření korpusu
Na náplň
Na dokončení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Co si upečou Křemílek s Vochomůrkou, když slaví narozeniny? Přece mechový dort. A když zrovna neslaví a jenom je honí mlsná? Pak jejich volba jistě padne na tuto mechovou roládu. Ty z vás, kdo už pekli mechový dort, nepřekvapí zelený špenát v piškotovém těstu. Ostatním nezbývá než nám uvěřit, že úžasně zelený piškot chutná božsky, zvlášť když do něho zavinete lehoučkou náplň z tvarohu a mascarpone doplněnou svěží chutí čerstvých jahod a malin.
Žloutky oddělíme od bílků.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do sněhu přidáme za stálého šlehání cukr. Nakonec do sněhové hmoty metlou ručně zamícháme ocet a škrob.
Ke špenátu (rozmraženému nebo čerstvému) přidáme 2 lžíce oleje a rozmixujeme ho ručním ponorným mixérem na kaši.
Směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) smícháme s kypřicím práškem a solí.
V robotu vyšleháme žloutky se 4mi lžícemi oleje do hladka. Do vzniklé světlé pěny přidáme rozmixovaný špenát a vanilkový extrakt. Pak za stálého šlehání přidáváme postupně směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU) smíchanou s kypřicím práškem a solí. Na závěr jemně pomocí stěrky postupně přidáváme bílkový sníh. Stěrkou těsto se sněhem opatrně jakoby „obracíme“. Vznikne nadýchané těsto.
Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem a stejnoměrně ho rozetřeme do tvaru obdélníku. Malou část těsta si necháme na „mechové drobení“, nalijeme ho do dvou formiček (viz foto).
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 15–16 minut, program horkovzduch. Zda je korpus upečený, vyzkoušíme párátkem, zapíchneme do korpusu a ven musí „vyjít“ čisté.
Upečený korpus převrátíme na druhý plech vyložený pocukrovanou utěrkou. Opatrně odděláme pečící papír a ještě teplý korpus pomocí utěrky srolujeme do rolády a v utěrce ho necháme vychladnout. (Těsto je pružné a jde hezky srolovat.)
Mezitím si připravíme krém. Smícháme mascarpone, tvaroh a moučkový cukr a vyšleháme. Zvlášť vyšleháme smetanu a tu pak jemně vmícháme k mascarpone s tvarohem a cukrem.
Vychladlý plát potřeme marmeládou, krémem a posypeme ovocem. (Část krému si ponecháme na finální zdobení). Opatrně srolujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a dáme vychladit do lednice na alespoň dvě hodiny.
Na vychlazenou roládu nastříkáme zbytek krému, rozetřeme ho stěrkou a posypeme zelenými drobečky, které si připravíme z těsta upečeného v malých formičkách. Roládu dozdobíme krémem pomocí cukrářského sáčku se zdobičkou a ovocem.