RECEPTY ADVENI

Roláda mechová se šlehačkou a mascarpone

Bez lepku Bez sóji

Roláda mechová se šlehačkou a mascarpone

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na potření korpusu

Na náplň

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Co si upečou Křemílek s Vochomůrkou, když slaví narozeniny? Přece mechový dort. A když zrovna neslaví a jenom je honí mlsná? Pak jejich volba jistě padne na tuto mechovou roládu. Ty z vás, kdo už pekli mechový dort, nepřekvapí zelený špenát v piškotovém těstu. Ostatním nezbývá než nám uvěřit, že úžasně zelený piškot chutná božsky, zvlášť když do něho zavinete lehoučkou náplň z tvarohu a mascarpone doplněnou svěží chutí čerstvých jahod a malin.

Žloutky oddělíme od bílků.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do sněhu přidáme za stálého šlehání cukr. Nakonec do sněhové hmoty metlou ručně zamícháme ocet a škrob.

Ke špenátu (rozmraženému nebo čerstvému) přidáme 2 lžíce oleje a rozmixujeme ho ručním ponorným mixérem na kaši.

Směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) smícháme s kypřicím práškem a solí.

V robotu vyšleháme žloutky se 4mi lžícemi oleje do hladka. Do vzniklé světlé pěny přidáme rozmixovaný špenát a vanilkový extrakt. Pak za stálého šlehání přidáváme postupně směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU) smíchanou s kypřicím práškem a solí. Na závěr jemně pomocí stěrky postupně přidáváme bílkový sníh. Stěrkou těsto se sněhem opatrně jakoby „obracíme“. Vznikne nadýchané těsto.

Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem a stejnoměrně ho rozetřeme do tvaru obdélníku. Malou část těsta si necháme na „mechové drobení“, nalijeme ho do dvou formiček (viz foto).

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 15–16 minut, program horkovzduch. Zda je korpus upečený, vyzkoušíme párátkem, zapíchneme do korpusu a ven musí „vyjít“ čisté.

Upečený korpus převrátíme na druhý plech vyložený pocukrovanou utěrkou. Opatrně odděláme pečící papír a ještě teplý korpus pomocí utěrky srolujeme do rolády a v utěrce ho necháme vychladnout. (Těsto je pružné a jde hezky srolovat.)

Mezitím si připravíme krém. Smícháme mascarpone, tvaroh a moučkový cukr a vyšleháme. Zvlášť vyšleháme smetanu a tu pak jemně vmícháme k mascarpone s tvarohem a cukrem.

Vychladlý plát potřeme marmeládou, krémem a posypeme ovocem. (Část krému si ponecháme na finální zdobení). Opatrně srolujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a dáme vychladit do lednice na alespoň dvě hodiny.

Na vychlazenou roládu nastříkáme zbytek krému, rozetřeme ho stěrkou a posypeme zelenými drobečky, které si připravíme z těsta upečeného v malých formičkách. Roládu dozdobíme krémem pomocí cukrářského sáčku se zdobičkou a ovocem.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Roláda mechová se šlehačkou a mascarpone
  • recept Roláda mechová se šlehačkou a mascarpone
  • recept Roláda mechová se šlehačkou a mascarpone