Roláda maková s povidlím a mascarpone
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na náplň
Na dokončení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Oblíbená česká trojkombinace mák-tvaroh-povidla nemusí být jen záležitostí zakládaných buchet a kynutých koláčů. Bez obav ji můžete uplatnit i u tohoto luxusního moučníku v podobě rolády. Mák chytře ukryjete do nadýchaného piškotového těsta, povidla použijete jako pikantní podklad pro jemný tvarohový krém s mascarpone. Ten můžete ještě ozvláštnit kyselkavým bobulovým ovocem, jako jsou maliny a borůvky, avšak roláda obstojí se ctí i bez nich.
Žloutky oddělíme od bílků.
V robotu vyšleháme žloutky s polovinou (40 g) krupicového cukru.
Bílky šlehačem vyšleháme s druhou polovinou (40 g) krupicového cukru dotuha.
Část bílkového sněhu vmícháme jemně pomocí stěrky do vyšlehaných žloutků s cukrem a následně tuto směs vmícháme do zbylého bílkového sněhu. Pomocí stěrky směs „obracíme“, až dojde k důkladnému promíchání.
Smícháme suché ingredience: směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ), mletý mák a kypřicí prášek a přidáme je do vaječné směsi. Suchou směs vmícháváme po částech a jemně pomocí stěrky. Vznikne nadýchané těsto.
Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem. Uhladíme ho „dortovou kartou“ a několikrát bouchneme plechem o stůl, aby popraskaly bublinky, které se v těstě vytvořily.
Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 18-20 minut, program horkovzduch.
Mezitím si připravíme krém. Smícháme mascarpone, tvaroh a moučkový cukr, vyšleháme a dáme chladit do lednice.
Upečený korpus převrátíme na druhý plech vyložený pocukrovanou utěrkou. Opatrně odděláme pečící papír a ještě teplý korpus pomocí utěrky srolujeme do rolády a v utěrce ho necháme vychladnout.
Vychladlý plát potřeme povidly, krémem a posypeme drobným ovocem. Opatrně srolujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a dáme vychladit do lednice na alespoň dvě hodiny.
Vychlazenou roládu pocukrujeme.