RECEPTY ADVENI

Roláda maková s povidlím a mascarpone

Bez lepku Bez sóji

Roláda maková s povidlím a mascarpone

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na náplň

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Oblíbená česká trojkombinace mák-tvaroh-povidla nemusí být jen záležitostí zakládaných buchet a kynutých koláčů. Bez obav ji můžete uplatnit i u tohoto luxusního moučníku v podobě rolády. Mák chytře ukryjete do nadýchaného piškotového těsta, povidla použijete jako pikantní podklad pro jemný tvarohový krém s mascarpone. Ten můžete ještě ozvláštnit kyselkavým bobulovým ovocem, jako jsou maliny a borůvky, avšak roláda obstojí se ctí i bez nich.

Žloutky oddělíme od bílků.

V robotu vyšleháme žloutky s polovinou (40 g) krupicového cukru.

Bílky šlehačem vyšleháme s druhou polovinou (40 g) krupicového cukru dotuha.

Část bílkového sněhu vmícháme jemně pomocí stěrky do vyšlehaných žloutků s cukrem a následně tuto směs vmícháme do zbylého bílkového sněhu. Pomocí stěrky směs „obracíme“, až dojde k důkladnému promíchání.

Smícháme suché ingredience: směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ), mletý mák a kypřicí prášek a přidáme je do vaječné směsi. Suchou směs vmícháváme po částech a jemně pomocí stěrky. Vznikne nadýchané těsto.

Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem. Uhladíme ho „dortovou kartou“ a několikrát bouchneme plechem o stůl, aby popraskaly bublinky, které se v těstě vytvořily.

Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 18-20 minut, program horkovzduch.

Mezitím si připravíme krém. Smícháme mascarpone, tvaroh a moučkový cukr, vyšleháme a dáme chladit do lednice.

Upečený korpus převrátíme na druhý plech vyložený pocukrovanou utěrkou. Opatrně odděláme pečící papír a ještě teplý korpus pomocí utěrky srolujeme do rolády a v utěrce ho necháme vychladnout.

Vychladlý plát potřeme povidly, krémem a posypeme drobným ovocem. Opatrně srolujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a dáme vychladit do lednice na alespoň dvě hodiny.

Vychlazenou roládu pocukrujeme.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Roláda maková s povidlím a mascarpone
  • recept Roláda maková s povidlím a mascarpone
  • recept Roláda maková s povidlím a mascarpone