RECEPTY ADVENI

Roláda lískovooříšková

Bez lepku Bez sóji

Roláda lískovooříšková

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na krém

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Líska bývá spojována s moudrostí, bůh Hermés z ní má vyrobenu svojí hůl. Dále je líska spojována s plodností a sváděním. Nechat se svést tímto moučníkem je velmi snadné. Lahodná chuť jemně mletých lískových oříšků prostupuje lehký šlehačkový krém zabalený v nadýchaném piškotu.

Žloutky oddělíme od bílků.

V robotu vyšleháme bílky na tuhý sníh.

Poté do sněhu zašleháme jeden žloutek po druhém. Šleháme na nízkých obrátkách.

Následně do vaječné hmoty zašleháme po částech cukr, olej a ocet.

Smícháme suché ingredience – směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ), kypřicí prášek a velmi jemně mleté lískové ořechy a po částech je vmícháme stěrkou. Vznikne nadýchané těsto.

Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem. Uhladíme ho „dortovou kartou“ a několikrát bouchneme plechem o stůl, aby popraskaly bublinky, které se v těstě vytvořily.

Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 15–20 minut, program horkovzduch.

Mezitím si připravíme krém.

Vyšleháme mascarpone s cukrem.

Zvlášť vyšleháme smetanu.

Vyšlehanou smetanu vmícháme do vyšlehaného mascarpone s cukrem.

Nakonec vmícháme velmi jemně mleté lískové ořechy.

Upečený korpus převrátíme na druhý plech vyložený pocukrovanou utěrkou. Opatrně odděláme pečící papír a ještě teplý korpus pomocí utěrky srolujeme do rolády a v utěrce ho necháme vychladnout.

Vychladlý plát potřeme jednou polovinou lískovooříškového krému. Opatrně srolujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a dáme vychladit do lednice na alespoň dvě hodiny.

Vychlazenou roládu potřeme druhou polovinou krému, posypeme mletými lískovými ořechy a ozdobíme dle fantazie např. zbytky krému a lískovými oříšky.

Foto: Adveni
  • recept Roláda lískovooříšková
  • recept Roláda lískovooříšková