Roláda lískovooříšková
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na krém
Na dokončení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Líska bývá spojována s moudrostí, bůh Hermés z ní má vyrobenu svojí hůl. Dále je líska spojována s plodností a sváděním. Nechat se svést tímto moučníkem je velmi snadné. Lahodná chuť jemně mletých lískových oříšků prostupuje lehký šlehačkový krém zabalený v nadýchaném piškotu.
Žloutky oddělíme od bílků.
V robotu vyšleháme bílky na tuhý sníh.
Poté do sněhu zašleháme jeden žloutek po druhém. Šleháme na nízkých obrátkách.
Následně do vaječné hmoty zašleháme po částech cukr, olej a ocet.
Smícháme suché ingredience – směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ), kypřicí prášek a velmi jemně mleté lískové ořechy a po částech je vmícháme stěrkou. Vznikne nadýchané těsto.
Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem. Uhladíme ho „dortovou kartou“ a několikrát bouchneme plechem o stůl, aby popraskaly bublinky, které se v těstě vytvořily.
Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 15–20 minut, program horkovzduch.
Mezitím si připravíme krém.
Vyšleháme mascarpone s cukrem.
Zvlášť vyšleháme smetanu.
Vyšlehanou smetanu vmícháme do vyšlehaného mascarpone s cukrem.
Nakonec vmícháme velmi jemně mleté lískové ořechy.
Upečený korpus převrátíme na druhý plech vyložený pocukrovanou utěrkou. Opatrně odděláme pečící papír a ještě teplý korpus pomocí utěrky srolujeme do rolády a v utěrce ho necháme vychladnout.
Vychladlý plát potřeme jednou polovinou lískovooříškového krému. Opatrně srolujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a dáme vychladit do lednice na alespoň dvě hodiny.
Vychlazenou roládu potřeme druhou polovinou krému, posypeme mletými lískovými ořechy a ozdobíme dle fantazie např. zbytky krému a lískovými oříšky.