RECEPTY ADVENI

Roláda čokoládová s karamelovou pěnou

Bez lepku Bez sóji

Roláda čokoládová s karamelovou pěnou

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na krém a karamel

Na čokoládovou polevu

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kakaový piškot s lahodnou náplní zalitý vrstvou křupavé čokolády. To je tato naše čokoládová roláda. Naplníme ji šlehačkovou pěnou s karamelem vlastní výroby. Budeme pozorovat, jak se bílý zahřívaný cukr promění ve zlatavý jantar, který smícháme s trochou másla a smetanou… Smetanový karamel ušlehaný s mascarpone a nadlehčený šlehačkou dokonale probudí chuťové pohárky.

Žloutky oddělíme od bílků.

V robotu vyšleháme bílky na tuhý sníh.

Poté do sněhu zašleháme jeden žloutek po druhém. Šleháme na nízkých obrátkách.

Následně do vaječné hmoty zašleháme po částech cukr, olej a ocet.

Smícháme suché ingredience – směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ), kypřicí prášek a velmi jemně mleté lískové ořechy a po částech je vmícháme stěrkou. Vznikne nadýchané těsto.

Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem. Uhladíme ho „dortovou kartou“ a několikrát bouchneme plechem o stůl, aby popraskaly bublinky, které se v těstě vytvořily.

Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 15–20 minut, program horkovzduch.

Mezitím si připravíme krém.

Nejdříve si připravíme smetanový karamel.

Na plotýnce sporáku nastavíme střední teplotu a necháme na ní nahřát hrnec.

Do nahřátého hrnce nasypeme cukr a necháme ho postupně rozpouštět.

Jakmile se cukr začne zabarvovat do hněda, přidáme máslo a zamícháme.

Pak vmícháme předem ohřátou smetanu a povaříme, dokud se veškerý cukr úplně nerozpustí. (Pozor, smetanu je před přidáním skutečně třeba ohřát. Nelijeme ji studenou.)

Připravený karamel vyšleháme s mascarpone.

Zvlášť vyšleháme smetanu.

Vyšlehanou smetanu vmícháme do vyšlehaného mascarpone s karamelem.

Upečený korpus převrátíme na druhý plech vyložený pocukrovanou utěrkou. Opatrně odděláme pečící papír a ještě teplý korpus pomocí utěrky srolujeme do rolády a v utěrce ho necháme vychladnout.

Vychladlý plát potřeme krémem. Opatrně srolujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a dáme vychladit do lednice na alespoň dvě hodiny.

Nyní si připravíme čokoládovou polevu.

Rozpustíme máslo, odstavíme a nalámeme do něho čokoládu. Rozmícháme dohladka.

Na vychlazenou roládu rozprostřeme vrstvu čokoládové polevy, ozdobíme vlašskými a necháme znovu vychladit.

Foto: Adveni
  • recept Roláda čokoládová s karamelovou pěnou
  • recept Roláda čokoládová s karamelovou pěnou