Roláda čokoládová s karamelovou pěnou
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na krém a karamel
Na čokoládovou polevu
Na dokončení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Kakaový piškot s lahodnou náplní zalitý vrstvou křupavé čokolády. To je tato naše čokoládová roláda. Naplníme ji šlehačkovou pěnou s karamelem vlastní výroby. Budeme pozorovat, jak se bílý zahřívaný cukr promění ve zlatavý jantar, který smícháme s trochou másla a smetanou… Smetanový karamel ušlehaný s mascarpone a nadlehčený šlehačkou dokonale probudí chuťové pohárky.
Žloutky oddělíme od bílků.
V robotu vyšleháme bílky na tuhý sníh.
Poté do sněhu zašleháme jeden žloutek po druhém. Šleháme na nízkých obrátkách.
Následně do vaječné hmoty zašleháme po částech cukr, olej a ocet.
Smícháme suché ingredience – směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ), kypřicí prášek a velmi jemně mleté lískové ořechy a po částech je vmícháme stěrkou. Vznikne nadýchané těsto.
Těsto přelijeme na plech vyložený pečícím papírem. Uhladíme ho „dortovou kartou“ a několikrát bouchneme plechem o stůl, aby popraskaly bublinky, které se v těstě vytvořily.
Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 15–20 minut, program horkovzduch.
Mezitím si připravíme krém.
Nejdříve si připravíme smetanový karamel.
Na plotýnce sporáku nastavíme střední teplotu a necháme na ní nahřát hrnec.
Do nahřátého hrnce nasypeme cukr a necháme ho postupně rozpouštět.
Jakmile se cukr začne zabarvovat do hněda, přidáme máslo a zamícháme.
Pak vmícháme předem ohřátou smetanu a povaříme, dokud se veškerý cukr úplně nerozpustí. (Pozor, smetanu je před přidáním skutečně třeba ohřát. Nelijeme ji studenou.)
Připravený karamel vyšleháme s mascarpone.
Zvlášť vyšleháme smetanu.
Vyšlehanou smetanu vmícháme do vyšlehaného mascarpone s karamelem.
Upečený korpus převrátíme na druhý plech vyložený pocukrovanou utěrkou. Opatrně odděláme pečící papír a ještě teplý korpus pomocí utěrky srolujeme do rolády a v utěrce ho necháme vychladnout.
Vychladlý plát potřeme krémem. Opatrně srolujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a dáme vychladit do lednice na alespoň dvě hodiny.
Nyní si připravíme čokoládovou polevu.
Rozpustíme máslo, odstavíme a nalámeme do něho čokoládu. Rozmícháme dohladka.
Na vychlazenou roládu rozprostřeme vrstvu čokoládové polevy, ozdobíme vlašskými a necháme znovu vychladit.