RECEPTY ADVENI

Řezy Dunajské vlny

Bez lepku Bez sóji

Řezy Dunajské vlny

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Kateřina Hájková

Autor receptu

Kateřina hojně peče ze směsí Adveni a z jejích výsledků přechází zrak...

Ingredience

Na krém

Na polevu

Budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Dunajské vlny jsou dnes řazeny k tzv. retro dezertům, pochutnávají si na nich už mnohé generace. Jedná se o moučník z třeného těsta, které se rozdělí na poloviny. Jedna polovina se obarví kakaem na hnědo, druhá se ponechá bílá. Na plech se nejprve nanese světlé těsto, na něj pak těsto tmavé. To se poklade ovocem (tradičně višněmi). Váha višní způsobí, že se světlé a tmavé těsto mírně promíchají, což pak na řezu vytvoří efekt vlny. Po upečení se na vychladlý korpus nanáší bohatá vrstva máslového krému a ta se pak polévá čokoládou. V čokoládové polevě se tvarují ozdobné vlnky. Dunajské vlny se nejčastěji pečou na obdélníkovém plechu a krájí se na pravoúhlé kousky. Tento dezert bývá někdy také nazýván jako Sněhurčin dort. V případě Sněhurčina dortu bývá ale místo čokoládové polevy častěji višňové želé. Světlý a tmavý korpus, jemný krém, šťavnaté ovoce a čokoládová poleva. Kdo by odolal takové kombinaci?

Těsto připravíme takto.

Vejce vyšleháme s cukrem krupicí, pak zašleháme olej.

Postupně vmícháme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) smíchanou s kypřicím práškem a mléko (175 ml).

Polovinu těsta vylijeme na menší plech vyložený pečícím papírem.

Do zbylé poloviny těsta přimícháme kakao a 1 lžíci mléka a vylijeme ho na „bílé“ těsto na plechu.

Celou plochu poklademe ovocem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 30 minut.

Mezitím si připravíme krém.

Z mléka, cukru a vanilkového pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme ho vychladnout.

Vychladlý pudink zašleháme do másla. Můžeme přidat lžičku rumu nebo mandlového aroma.

Našlehaným krémem potřeme upečený koláč.

Přelijeme čokoládovou polevou.

Podáváme vychlazené.

Foto: Kateřina Hájková
  • recept Řezy Dunajské vlny
  • recept Řezy Dunajské vlny