Řecká pita a gyros
Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Maso
Na marinádu
Na tzatziki
Na pitu
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Tak se přiznejte, kdo všechno na tomhle jídle v Řecku ujíždí nebo ujížděl. Problém je, že v Řecku nenajdete jedinou tavernu, alespoň nám se to nepovedlo, kde byste si mohli dát bezlepkovou pitu. Obecně s bezlepkovým jídlem je to tam trochu rozčarování, a ačkoliv restaurace se snaží něco udělat, máme moc zmlsané jazýčky, abychom k tomu neměli nějaké výhrady. A dát si dobrý řecký gyros tady v České republice je taky tak trochu sci-fi. Přiznávám se, že máme doma z tohoto důvodu i gyrosovač, ale já jsem moc líná na to ho vytahovat, pak čistit, jde z toho děsné vedro, takže gyros na pánev by se hodil. Manžel strašné rád sleduje na youtube různé foodblogery, hlavně ty řecké, a narazil na naprosto dokonalý web, podle kterého je dělaný tento recept, no a pitu jsem vychytala sama a chuťově je naprosto k nerozeznání od pity lepkové.
Nejprve si připravíme maso. Ideální jsou kuřecí stehenní řízky, které nakrájíme na tenké nudličky.
Marinádu připravíme z uvedených ingrediencí, důkladně promícháme s masem. Ideálně necháme odležet na kuchyňské lince 3 hodiny.
Tzatziki připravíme tak, že oloupeme okurku a na hrubo ji nastrouháme. Snažíme se z ní vymačkat co nejvíce vody. Promícháme v ní prolisovaný česnek (Někomu stačí jeden stroužek, někdo má raději silnější, tak dá víc.), zakápneme olivovým olejem a smícháme s pravým řeckým jogurtem. Uložíme do lednice.
Teď již přistoupíme k přípravě pity. Nenecháváme vzejít kvásek, ale droždí rozdrobíme přímo do moučné směsi. Obě mouky (Zelenou směs a rýžovou polohrubou mouku) promícháme se solí a cukrem, rozdrobíme do nich droždí, přidáme vodu, jogurt a olivový olej a vypracujeme hladké těsto. Ideálně použijeme mixér s hnětacími háky. Mísu s těstem přetáhneme potravinovou folií a necháme hodinu odpočívat.
Poté po jedné začneme tvořit pity. Z mísy odebereme trochu těsta – jeho množství záleží na tom, jak velikou pitu budeme dělat. Těsto propracujeme na pomoučené ploše, vytvoříme kuličku, kterou zploštíme dlaní a rozválíme na placku cca 0,5 cm silnou.
Propícháme vidličkou a na sucho na pánvi opečeme z obou stran. (Dobré je ještě poté placku vložit do trouby na 150 °C, „dojde“ a při servírování bude teplá.
Jakmile začneme opékat pitu na pánvi, vyválíme další. Po dokončení všech pit se můžeme vrhnout na gyros.
Naloženou směs vysypeme na rozpálenou pánev (olej už nedáváme, je ho hodně v marinádě) a začneme maso restovat zprudka ze všech stran. Je potřeba u pánve stát a pořád promíchávat. Jde nám o to, aby se maso hodně speklo a mělo kůrčičku, ale nepřipálili jsme ho. Celý proces trvá cca 25 minut. Ke konci přebytek oleje odlijeme.
Po vytažení z trouby pak pity z obou stran potřeme olivovým olejem.
Teď už jen zbývá stočit. Připravíme si pás alobalu, na který položíme pitu. Tu potřete jogurtovým dipem, na který dáme maso, kdo chce, může dát i hranolky, pokrájenou cibuli, okurek, rajčata. Stočíme do „wrapu“ a stáhneme alobalem, aby se náplň nevysypala.