RECEPTY ADVENI

Řecká bougatsa

Bez lepku Bez sóji

Řecká bougatsa
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Dnes něco pro milovníky řeckých dezertů. Kdo je zná, ví, že se někdy jedná až o neskutečně sladkou záležitost. A ani tady tomu není jinak. Já jsem původní recept trochu počeštila. Na těsto je totiž většinou používáno filo těsto, které ale v bezlepkové variantě dost rychle tvrdne, takže jsem ho vyměnila za těsto plundrové, které se vyválí na tenčí pláty.

Budeme potřebovat pekáček o rozměrech cca 27 × 17 cm.

Nejprve si připravíme máslo, které vložíme mezi dva pečící papíry a vyválíme čtverec o rozměrech 20 × 20 cm. Uložíme do lednice.

Z ostatních surovin vypracujeme těsto. Nejprve začneme mixérem s hnětacím hákem, dokud se všechny ingredience nespojí. Necháme cca 5 minut odpočinout, potom těsto dáme na pomoučenou pracovní plochu a vypracujeme pružné nelepivé těsto.

Těsto NENECHÁME kynout, ale ihned rozválíme na čtverec, na který přeneseme připravené máslo z lednice, důkladně do těsta zabalíme a rozválíme na obdélník. Snažíme se válet pouze jedním směrem. Nyní těsto přeložíme. Jednu stranu obdélníku přehneme ke středu, s druhou stranou uděláme totéž a jako poslední krok složíme na sebe.

Těsto uložíme na hodinu do lednice, pak důkladně pomoučíme pracovní desku a opět rozválíme do obdélníku. Bohužel bezlepkové těsto kyne rychleji než lepkové a pokud překyne, je to průšvih, takže opravdu nepřekračujeme tu hodinu. Při válení můžeme zaznamenat, že se na bocích těsto lehce trhá, ale to je u „bezlepku“ normální jev. Pokud vidíme, že z vrchu nebo ze spodu prosakuje máslo, pomoučíme povrch těsta a jemným pohybem ruky mouku zapracujeme přes máslo. Když máme obdélník vyválený, tentokrát přeložíme jako papír, který skládáme do polodlouhé obálky, tzn. na třetiny a opět uložíme do lednice.

Tento postup zopakujeme ještě jednou.

Mezitím co těsto naposledy chladíme, připravíme náplň.

Začneme zahřívat mléko a v něm pomalu rozpouštět máslo. Mezitím v míse vyšleháme vajíčka se škrobem, vanilkovým práškem, sladidlem a moukou do husté pěny.

Jakmile je máslo v mléce rozpuštěno, přilijeme vaječnou směs, zvýšíme teplotu a za stálého míchání přivedeme k varu. Až směs zhoustne, odstavíme, přetáhneme povrch folií a necháme vychladnout.

Těsto si rozdělíme na dvě části (jedna by měla být o kousek větší). První část – větší, rozválíme o cca 3 cm víc než je rozměr formy.

Formu vymažeme máslem, přeneseme vyválené těsto, které se podél boků zvedá a zabrání vytečení náplně. Naneseme vanilkový krém, který pokryjeme druhým plátem plundrového těsta. Vrchní těsto rozkrájíme na požadovanou velikost řezů, usnadní to porcování po upečení.

Vrch potřeme rozpuštěným máslem a pečeme na 210 °C, do zezlátnutí povrchu – cca 30 minut.

Necháme zcela vychladnout a poté rozkrájíme a podávejte posypané cukrem a případně, dle chuti, také skořicí.

Foto: La Teta
  • recept Řecká bougatsa