Rebelský makovec
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Věděli jste, že Čechy jsou makovou pěstitelskou velmocí? A že jsou čeští pěstitelé tvůrčí, o tom svědčí nejen množství vyšlechtěných odrůd, ale také jejich jména. No uznejte: Azur, Modran, Amarin, Onyx, Orfeus, Aplaus. Nebo například bělosemenný Sokol, Racek a Orel. Či okrový Redy. K máku evidentně přistupujeme s citem! A tak není divu, že tato drobná černá zrníčka tvoří neodmyslitelnou součást naší národní kuchyně. Jeho výjimečná chuť a mimořádně vysoký obsah vápníku jsou hned dva pádné důvody, proč si ho alespoň občas dopřát. Výborně chutná např. v tradičním makovníku, to již víme, ale makovník z celozrnné bezlepkové mouky? Tady je!
V robotu nebo ručním elektrickým šlehačem vyšleháme máslo, cukr a vejce do pěny. (Vejce zapracováváme postupně.)
Smícháme směs REBEL a mletý mák, přidáme prášek do pečiva a špetku soli. Důkladně promícháme.
Smícháme mléko, rum a vanilkovou esenci.
Do vyšlehané pěny vmícháváme střídavě směs suchých ingrediencí a mléčnou směs. Tak vytvoříme lité těsto.
Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný (nebo pečícím papírem vyložený) větší plech. Troubu předehřejeme na 170 °C a makovník pečeme zhruba 40 minut. Že je makovník upečený, ověříme známým testem se špejlí – zapíchneme ji do makovníku, a když ji vytáhneme suchou, chlebíček je hotový.
Upečený a vychladlý makovník bohatě poprášíme prosátým moučkovým cukrem.
Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.