RECEPTY ADVENI

Rebelský makovec

Bez lepku Bez sóji

Rebelský makovec
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Hlavní přísada
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Bezlepkově peče již dlouhé roky. Vyhlášené je její bezlepkové kváskové pečení. Specializuje se na celozrnné bezlepkové pečení. Její znalosti této problematiky jsou výjimečné. Je zakladatelkou a administrátorkou FB skupiny: Pečeme a vaříme (převážně) celozrnně bez lepku. Alex je autorka unikátní Rebelské kuchařky.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Věděli jste, že Čechy jsou makovou pěstitelskou velmocí? A že jsou čeští pěstitelé tvůrčí, o tom svědčí nejen množství vyšlechtěných odrůd, ale také jejich jména. No uznejte: Azur, Modran, Amarin, Onyx, Orfeus, Aplaus. Nebo například bělosemenný Sokol, Racek a Orel. Či okrový Redy. K máku evidentně přistupujeme s citem! A tak není divu, že tato drobná černá zrníčka tvoří neodmyslitelnou součást naší národní kuchyně. Jeho výjimečná chuť a mimořádně vysoký obsah vápníku jsou hned dva pádné důvody, proč si ho alespoň občas dopřát. Výborně chutná např. v tradičním makovníku, to již víme, ale makovník z celozrnné bezlepkové mouky? Tady je!

V robotu nebo ručním elektrickým šlehačem vyšleháme máslo, cukr a vejce do pěny. (Vejce zapracováváme postupně.)

Smícháme směs REBEL a mletý mák, přidáme prášek do pečiva a špetku soli. Důkladně promícháme.

Smícháme mléko, rum a vanilkovou esenci.

Do vyšlehané pěny vmícháváme střídavě směs suchých ingrediencí a mléčnou směs. Tak vytvoříme lité těsto.

Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný (nebo pečícím papírem vyložený) větší plech. Troubu předehřejeme na 170 °C a makovník pečeme zhruba 40 minut. Že je makovník upečený, ověříme známým testem se špejlí – zapíchneme ji do makovníku, a když ji vytáhneme suchou, chlebíček je hotový.

Upečený a vychladlý makovník bohatě poprášíme prosátým moučkovým cukrem.

Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.

Foto: Adveni (1), Alexandra Brunnerová (2)
  • recept Rebelský makovec
  • recept Rebelský makovec