Rebelská limpa
Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Limpa je švédský chléb tradičně připravovaný z žitné mouky. Tu s lehkostí nahradíme naší bezlepkovou celozrnnou směsí REBEL. Avšak u ostatních ingrediencí se přidržíme originálu, abychom docílili poněkud exotického aroma a chuti. Tento chléb je provoněný kořením. Kmín, koriandr a badyán v kombinaci s pomerančovou kůrou. Ty spolu s celozrnnou moukou a na podkladu javorového sirupu dávají vzniknout zajímavé a příjemné hořko-sladké chuti. Ne, není to protimluv. Vyzkoušejte a uvidíte, vlastně… ucítíte a ochutnáte. Švédské zdroje tvrdí, že na tomto chlebu dobře chutná cokoliv, od hummusu po nakládané rybičky. Aby té exotiky však nebylo najednou příliš, můžete chléb natřít pouze máslem a džemem, i tak budete výslednou chutí okouzleni. Inspirováno Stanley Ginsbergem, The Rye Baker: Siraplimpa.
Smícháme suché ingredience: směs REBEL, sušenou pomerančovou kůru, drcený kmín, mletý koriandr, mletý badyán, sůl, droždí.
Smícháme tekuté ingredience: mléko, javorový nebo agávový sirup, rozpuštěné máslo.
Ze suchých a tekutých surovin vypracujeme těsto.
Těsto necháme zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a přehněteme ho ručně. Vytvarujeme šišku nebo bochníček. Můžete péct „ na volno“, nebo ve formě.
Troubu předehřejeme na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení, na který nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.
Limpu pečeme s párou na 250 °C prvních 20 minut.
Pak troubu otevřeme, páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme dalších 40 minut.
Pokud pečeme ve formě, na závěr limpu opatrně vyklopíme a dopékáme „na volno“ 10 minut, docílíme tak pěknou kůrku.
Upečenou limpu necháme vychladnout na mřížce.
Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.