RECEPTY ADVENI

Rebelská limpa

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Rebelská limpa
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Hlavní přísada
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Bezlepkově peče již dlouhé roky. Vyhlášené je její bezlepkové kváskové pečení. Specializuje se na celozrnné bezlepkové pečení. Její znalosti této problematiky jsou výjimečné. Je zakladatelkou a administrátorkou FB skupiny: Pečeme a vaříme (převážně) celozrnně bez lepku. Alex je autorka unikátní Rebelské kuchařky.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Limpa je švédský chléb tradičně připravovaný z žitné mouky. Tu s lehkostí nahradíme naší bezlepkovou celozrnnou směsí REBEL. Avšak u ostatních ingrediencí se přidržíme originálu, abychom docílili poněkud exotického aroma a chuti. Tento chléb je provoněný kořením. Kmín, koriandr a badyán v kombinaci s pomerančovou kůrou. Ty spolu s celozrnnou moukou a na podkladu javorového sirupu dávají vzniknout zajímavé a příjemné hořko-sladké chuti. Ne, není to protimluv. Vyzkoušejte a uvidíte, vlastně… ucítíte a ochutnáte. Švédské zdroje tvrdí, že na tomto chlebu dobře chutná cokoliv, od hummusu po nakládané rybičky. Aby té exotiky však nebylo najednou příliš, můžete chléb natřít pouze máslem a džemem, i tak budete výslednou chutí okouzleni. Inspirováno Stanley Ginsbergem, The Rye Baker: Siraplimpa.

Smícháme suché ingredience: směs REBEL, sušenou pomerančovou kůru, drcený kmín, mletý koriandr, mletý badyán, sůl, droždí.

Smícháme tekuté ingredience: mléko, javorový nebo agávový sirup, rozpuštěné máslo.

Ze suchých a tekutých surovin vypracujeme těsto.

Těsto necháme zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a přehněteme ho ručně. Vytvarujeme šišku nebo bochníček. Můžete péct „ na volno“, nebo ve formě.

Troubu předehřejeme na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení, na který nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Limpu pečeme s párou na 250 °C prvních 20 minut.

Pak troubu otevřeme, páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme dalších 40 minut.

Pokud pečeme ve formě, na závěr limpu opatrně vyklopíme a dopékáme „na volno“ 10 minut, docílíme tak pěknou kůrku.

Upečenou limpu necháme vychladnout na mřížce.

Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.

Foto: Adveni
  • recept Rebelská limpa
  • recept Rebelská limpa